Reacţii BREXIT: Macron și Kurz exclud noi negocieri cu Londra, iar Dublinul se pregătește de un „no deal”

0

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți seara că s-a făcut tot ce s-a putut privind acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, sugerând că sunt excluse noi negocieri cu Londra privind un nou acord.

Reacția sa survine după ce Parlamentul britanic a respins cu largă majoritate acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, convenit de guvernul May și negociatorii de la Bruxelles în luna noiembrie a anului trecut.

Votul de aseară, din Camera Comunelor, reprezintă o înfrângere istorică a Theresei May care astăzi se confruntă cu o nouă moțiune de cenzură depusă de Partidul Laburist, după ce în luna decembrie, aceasta a fost contestată de membrii propriului partid.

”Am făcut tot ce se putea face în acord”, a explicat șeful statului francez. În opinia sa, principalii perdanți ai unui ”no deal” – o ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană – ar fi britanicii.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul faţă de rezultatul votului în Camera Comunelor cu privire la acordul Brexitului.

El a dat asigurări că acordul retragerii regatului Unit din UE nu va fi renegociat.

Vicencancelarul german Olaf Scholz a reacționat și el după respingerea acordului de către Legislativul de la Londra.

”O zi amară pentru Europa. Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.

Irlanda a anunţat marţi seara că-şi intensifică pregătirile în vederea unui Brexit fără acord, după respingerea masivă în parlamentul britanic a acordului retragerii negociat de Londra cu Bruxellesul. ”În mod regretabil, rezultatul votului din această (marţi) seara sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Ca atare, Guvernul va continua să intensifice pregătirile în vederea unui asemenea rezultat”, a anunţat într-un comunicat Guvernul de la Dublin, care a îndemnat Londra să facă propuneri în vederea ”rezolvării acestui impas”.

O reacție a venit și din partea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

”Nu te poți întoarce și să schimbi începutul, dar poți începe de unde te afli și să schimbi finalul”, a spus înaltul oficial european.

Parlamentul britanic a respins acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, 432 de parlamentari votând împotrivă, 202 ”pentru”.

Acordul convenit de guvernul de la Londra și negociatorii de la Bruxelles privind ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a fost supus marți seara la vot în Parlamentul britanic, după o lungă dezbatere în Camera Comunelor, camera inferioară a forului legislativ.

Pentru ca acordul să fi fost aprobat, Theresa May ar fi avut neovie de 318 voturi.

Premierul Theresa May are la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un ”Plan B”. Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea solicita o amânare a termenului ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană pentru a oferi Guvernului May timpul suplimentar necesar pentru ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Dacă acest lucru va avea loc, atunci dosarul Brexit-ului, care revine președinției române a Consiliului Uniunii Europene, va fi gestionat de Finlanda, stat ce succede România de la 1 iulie, în cea de-a doua parte a anului.

Citește și NO BREXIT! 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și 202 pentru

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele