Regizorul francez Luc Besson a scăpat de acuzațiile de viol

0

Verdictul aparține unui judecător de instrucţie din Paris, care a decis stoparea cercetărilor care îl vizează pe celebrul cineast, acuzat în urmă cu trei ani de viol de actriţa olandezo-belgiană Sand Van Roy, într-un dosar emblematic pentru mişcarea #MeToo, notează AFP.

Solicitarea acceptată de magistrat a fost formulată de Parchetul din Paris, care a cerut la 8 octombrie stoparea anchetei judecătoreşti, intens mediatizată în Franța.

Besson, autorul unor filme celebre, precum „Le Grand Bleu”, „Leon”, „Unleashed”, seriile „Taxi” și „Transporter” sau „Al cincilea element”, a fost unul dintre starurile franceze vizate de valul de acuzaţii formulate de numeroase femei ce au afirmat public că au fost victime ale unor violuri sau agresiuni sexuale comise de bărbaţi influenţi, după punerea sub acuzare în 2017 a producătorului american Harvey Weinstein.

Regizorul, în vârstă de 62 de ani, a contestat acuzaţiile formulate împotriva lui. El nu a fost pus oficial sub acuzare, ci doar plasat sub incidenţa unui regim mai puţin incriminant, cel de martor asistat, la 25 ianuarie, la finalul unei îndelungate audieri.

Totodată, procesul a început odată cu depunerea unei plângeri pentru viol la 18 mai 2018 de actriţa Sand Van Roy împotriva influentului regizor şi producător francez, după o întâlnire cu acesta într-un hotel parizian.

Peste două luni, actriţa a denunţat şi alte violuri şi agresiuni sexuale, care ar fi fost comise, conform dezvăluirilor ei, într-un interval de doi ani cu Luc Besson, în cadrul unei „relaţii de control professional”.

Aceste plângeri au fost însă clasate fără urmări legale în februarie 2019 de Parchetul din Paris, care a considerat că nu a putut „să caracterizeze infracţiunea denunţată”.

Actrița acuzatoare a contestat apoi, punctual, procedura desfăşurată de justiţia franceză, pe care a acuzat-o că a fost părtinitoare, incompletă şi care „i-a distrus viaţa”. Ea spune că va depune plângere împotriva magistratului care a decis închiderea anchetei.

De asemenea, regizorul şi actriţa s-au confruntat o dată faţă în faţă, în decembrie 2018, într-un sediu al Poliţiei judiciare franceze, în timpul anchetei preliminare. Contrar dorinţelor exprimate de Sand Van Roy, cei doi nu au mai fost aduşi faţă în faţă în perioada următoare, după ce ancheta a fost încredinţată judecătorilor de instrucţie.

Regret că am depus plângere, această ţară nu le protejează pe victimele unor oameni cunoscuţi”, a declarat actriţa olandezo-belgiană într-un interviu acordat la jumătatea lunii noiembrie pentru postul TF1.

Acum, ea a anunţat pe Twitter că va depune o „plângere pentru uz de fals” împotriva magistratului care a pronunţat sentinţa de anulare a cercetărilor judiciare care îl vizează pe Luc Besson.

Sand Van Roy a jucat în filmul „Valerian şi oraşul celor o mie de planete”, regizat de Luc Besson.

Nu am violat niciodată în viaţa mea o femeie. Nu am ridicat niciodată mâna asupra unei femei. Nu am ameninţat niciodată o femeie. Nu am constrâns niciodată fizic sau moral o femeie, indiferent despre ce ar fi vorba”, a declarat Besson acum doi ani.

Regret că am avut o relaţie cu această tânără în condiţiile în care, într-adevăr, exista un raport de subordonare între noi, chiar dacă eu nu l-am considerat astfel”, a adăugat cineastul.

Acesta are cinci copii și este şi un influent om de afaceri, care s-a aflat la originea înfiinţării „Cite du Cinema”, în nordul Parisului.

În urma denunţului formulat de Sand Van Roy, alte opt femei au făcut declaraţii pentru cotidianul de investigaţie online „Mediapart” în legătură cu gesturi deplasate şi chiar agresiuni verbale care ar fi fost comise de regizorul Luc Besson. Acele fapte reclamate erau deja prescrise aproape toate.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele