Rețeaua prin care Udrea și Bica au fugit în Costa Rica, suspectată că a facilitat cetățenia pentru traficanții de droguri columbieni

Informateca

O investigaţie internaţională condusă de grupul de Raportare a Crimei Organizate şi Corupţiei, OCCRP, şi colectivul românesc de cercetare RISE au găsit în ţara noastră o reţea cu ramificaţii importante care a permis facilitarea naţionalităţii pentru româncele arestate miercurea trecută, în La Sabana, şi a facilitat, de asemenea, cetăţenia costaricană pentru faimoşi traficanţi de droguri din Columbia, dezvăluie publicația Diario Extra, citată de Rador.

Potrivit sursei citate, se pare că arestarea fostului ministru al turismului din România, Elena Udrea, şi a fostului procuror de crimă organizată a acestei naţiuni, Alina Bica, este doar vârful aisbergului unei reţele internaţionale care a permis nu numai româncelor reţinute de DIS şi Interpol din Costa Rica să se stabilească în ţara noastră, ci şi altor 5 foşti oficiali români acuzaţi de diferite acte de corupţie în ţara lor. Aceştia au reuşit inclusiv să înregistreze o societate anonimă pe numele lor, graţie intervenţiei reţelei conduse de un avocat costarican.

Româncele – Potrivit investigaţiei OCCRP, rudele şi prietenii fostului ministru şi fostei procuroare au avut parte în Costa Rica de colaborarea unui renumit om de afaceri român stabilit pe teritoriul costarican, care a obţinut cetăţenia în Costa Rica datorită căsătoriei cu o tânără de care a divorţat 3 ani mai târziu. Bica a intrat pe teritoriul costarican pe 19 iulie 2017, într-un moment în care se confrunta şi fusese sesizată cu privire la acuzaţii de corupţie şi abuz de autoritate, care i-au adus 6 luni de închisoare pentru acuzaţia făcută împotriva ei, în iulie anul trecut. Fosta procuroare a fugit după ce a fost acuzată că a primit o mită de 315.000 de dolari şi o altă plată de 3,8 milioane de dolari pentru a favoriza antreprenorii din sectorul energetic din România. La 29 ianuarie, ea nu a apărut la audiere şi a fugit în Costa Rica.

Citeste si...  Cererile fugarelor condamnate Udrea şi Bica de acordare a statutului de refugiat politic în Costa Rica, rediscutate

Societatea – Bica a călătorit cu soţul ei, Mircea Octavian Bica, care este de asemenea acuzat de fraudă în ţara sa. Cu consoarta a a venit Călin Silviu Pop, fost funcţionar al guvernului României, acuzat de corupţie şi fraudă. Conform investigaţiei internaţionale, în Costa Rica străinii au reuşit deja să înfiinţeze o societate anonimă numită ASP Centroamerica S.A., al cărei consiliu director era format din români. Înregistrarea companiei a fost făcută cu ajutorul unui om de afaceri român, care este listat ca administrator al amintitei societăţi şi este identificat ca Mihai Rădulescu. Conform înregistrărilor actualizate ale Tribunalului Electoral Suprem (TSE), Rădulescu a fost căsătorit de două ori, în 2012 şi 2015, prima soţie a fost costaricana Josselyn Granizo Garcia, în vârstă de numai 18 ani când s-a căsătorit. Mai mult decât atât, cercetarea internaţională arată Radulescu a fost arestat în România în 1991 pentru furt de băuturi alcoolice şi în 2008 şi 2011 i s-a deschis o anchetă privind nereguli în contractele guvernamentale pentru energia electrică, în care erau angajate fonduri publice ale acestei naţiuni europene.

În societatea costaricană constituită de români apar şi cetăţenii români Simona Biancan, Alina Sanda Mateescu şi Adrian Drăghici (avocat), care au fost notificaţi pentru acte de corupţie. Cu toate acestea, ASP Centroamerica S.A. nu este singura care le aparţine străinilor, ci apar şi companiile Inversiones Cospol din Costa Rica S.A., Alimentos Frescos ADP din Costa Rica şi Alimentos Frescos din La Sabana S.A. Aceste companii, înregistrarea lor şi procedura legală au fost efectuate de un avocat costarican, pe care ancheta OCCRP l-a identificat ca Damasio Ruiz Carrión, pe care DIARIO EXTRA a încercat să îl contacteze, dar fără nici un rezultat la telefoanele care apar în numele lui. Trebuie remarcat faptul că până în 2016 nu a existat nicio cerere de azil depusă de români în Costa Rica, dar în 2018 au existat 5, care ar fi ale ex-politicienilor indicaţi.

Citeste si...  Procurorii CSM îl critică pe Tudorel Toader

Traficanţi – Arestarea româncelor în La Sabana ar putea expune reţeaua care le-a facilitat intrarea pe teritoriul naţional nu numai româncelor, ci şi unor importanţi traficanţi de droguri din Columbia. Aceştia, în fuga lor de justiţia Statelor Unite, au reuşit să se căsătorească cu tinere costaricane, cu aceeaşi metodă cu care acelaşi avocat este înregistrat ca autor al proceselor legale din Costa Rica.

Reporterii din cadrul organizaţiei OCCRP îl indică pe Ruiz Carrión ca avocatul care, în aprilie 2012, a înregistrat căsătoria cu o costaricană a columbianului José Fernando Medina Chica, cunoscut în ţara cafelei cu pseudonimul “Fer” sau “El Cuerpo”, care a contractat un mariaj cu o femeie pe nume María Monge Gamboa, fapt care i-a permis să-şi proceseze naţionalitatea costaricană.

La mijlocul anului 2017, autorităţile columbiene au aflat de venirea lui Fer în Columbia şi au procedat la arestarea sa cu un mandat internaţional emis de un tribunal federal din SUA, statul Texas, unde este acuzat de a fi liderul unei reţele de droguri stabilită în ţara noastră, acest grup făcea trafic cu tone de droguri din America de Sud în nordul Europei.

Investigaţia agenţiilor americane anti-narcotice a stabilit că organizaţia de traficanţi lucra cu alta mai mare, cunoscută sub numele de “La Empresa”, care scoate drogurile din portul columbian Buenaventura, cu bărci de pescuit care navighează în Pacific, din Costa Rica. Dar acest lucru nu ar fi singurul narcotraficant columbian căruia reţeaua din Costa Rica i-a furnizat cetăţenia; şi un nepot al lui Ruiz Carrión, identificat de investigaţie ca Diego Fernando Medina Perea, alias “Chuky”, a primit naturalizarea costaricană după ce s-a căsătorit cu o tânără pe nume Johana Umaña Centeno, şi a avut trei fiice cu partenere diferite.

Citeste si...  Directorul Teamnet şi administratorul Asesoft, puşi sub control judiciar în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiţă

Raportul pe care această organizaţie jurnalistică l-a publicat în iulie anul trecut indică faptul că Statele Unite îl indică pentru coordonarea transporturilor de cocaină din Costa Rica şi Guatemala către ţările din America de Nord. După ce a fost acuzat, avocaţii apărării l-au semnalat ca membru al FARC, pentru a evita extrădarea sa în Statele Unite şi condamnarea pentru trafic internaţional de droguri.

Citește și Inițiativa de declasificare a tuturor protocoalelor încheiate în ultimii 13 ani a primit raport de admitere în Comisiile Senatului

De Vlad Mitu


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *