Află rețeta succesului companiei AdePlast dintr-un SUPER reportaj

0
- Reclama -

Criza economică a făcut cele mai multe victime printre companiile de construcţii şi industriile conexe acestui domeniu. Însă atunci când e greu, unele firme reuşesc nu doar să supravieţuiască, ci chiar să se extindă, în dauna concurenţei. Printr-o dezvoltare agresivă chiar şi în criză, AdePlast a ajuns cel mai important producător român de materiale de construcţii, potrivit Digi24.

Sergiu Voicu a mers să afle povestea acestei companii. L-a întâlnit pe antreprenorul Marcel Bărbuț. „În anul 1989 am plecat din țară, am ajuns în Austria fără să știu nicio boabă de germană. Am lucrat în Austria de la 0. Mă gândeam tot timpul să strâng bani, să fac ceva capital să mă întorc acasă și să încep o afacere”, povestește el.

În 1996 împreună cu fostul şef din Austria, Marcel Bărbuţ înfiinţează firma Multistar Prod S.R.L. cu care vroia să facă tencuieli decorative.

Lucrurile nu au mers de la început, a venit un domn care mai târziu mi-a fost asociat și mi-a zis că ce vreau eu să fac nu se poate, pentru că încă la noi nu au început construcțiile. Nu sunt lucrări, hai să facem adeziv de faianță și de gresie și să facem bani. Am început, am făcut primii saci, am vândut în Oradea, acolo”, își amintește omul de afaceri.

Investiţia iniţială a fost de 10.000 de dolari din partea lui Bărbuţ.

El deţinea 96% din acțiunile companiei. Celelalte 4 procente erau ale altor patru acţionari, care au venit fiecare cu un aport financiar de doar 8 dolari fiecare.

- Reclama -

Eram cinci acționari, deci împărțeam profitul în mod egal în cinci, ca în comunism, deși eu pusesem 96%, eu aveam majoritatea”, spune Marcel Bărbuț.

Ulterior, ceilalţi patru acţionari au cumpărat din acţiuni şi fiecare a ajuns la o deţinere de câte 20%.

La numai patru ani de la înfiinţare, compania primea deja prima ofertă de preluare de la grupul francez Saint-Gobain, pentru un milion de dolari, dar Bărbuţ era convins că momentul nu este potrivit şi că firma trebuie să mai crească.

Investițiile agresive asigură viitorul

Prima capacitate de producție complet automatizată a firmei AdePlast a fost pusă în funcţiune în 2003, de aici a început totul”, arată Daniel Soare, director executiv la AdePlast Oradea.

Am investit 1 milion 500 de mii de euro, în primul an am făcut 3 milioane 600 profit net. Erau prețurile bune, toată lumea căuta materiale de construcții”, explică Marcel Bărbuț.

În anii următori antreprenorul a decis să continue singur. A cheltuit pentru asta peste 11 milioane de euro între 2005 şi 2007, pentru a prelua acţiunile deţinute de ceilaţi asociaţi. Tot

în 2007 Multistar Prod se transformă în societatea pe acţiuni AdePlast.

Oferte de preluare în cascadă

De la prima ofertă primită în anul 2000 de la grupul francez Saint-Gobain, au urmat alte cinci oferte de preluare.

În 2007 fondul de investiţii american Advent International vine cu cea mai mare sumă. Advent evalua AdePlast la 75 mil. euro şi era dispus să plătească 59 de milioane de euro pentru 75% din acţiuni şi să-l menţină pe Marcel Bărbuț încă doi ani la conducerea companiei. Antreprenorul a fost în discuţii avansate şi cu un alt investitor, unul din Germania, care evaluase AdePlast în acel moment la 50 de milioane de euro și voia 50% din acţiuni. Toate au fost refuzate.

În tot acest timp, omul de afaceri începe, însă, şi un plan agresiv de extindere, concretizat în deschiderea mai multor fabrici de vopsele, tencuieli decorative, mortare şi de polistiren la Oradea şi Ploieşti.

Iar pentru a face rost de banii necesari pentru construcţia unei fabrici şi în estul ţării, la Roman, întreprinzătorul a luat la acea vreme în calcul listarea pe bursă a până la 10% din acțiuni. Dar planul nu a mai fost pus în practică.

Cât s-a investit în unităţi în echipamente? Numai în ultimii șase ani, peste 25 de milioane de euro investiți, în trei fabrici de polistiren, Oradea și Roman, o fabrică de mortare uscate și o fabrica fanion la Roman. Ne dorim să investim într-o fabrică de vată bazaltică”, arată Daniel Stăncescu, director financiar la AdePlast.

Continuarea reportajului este aici…

SURSA: Digi24

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele