Revocarea lui Kovesi la CCR, pe muchie de cuţit

Informateca

Curtea Constituțională a României (CCR), va judeca joi, conflictul dintre Guvernul României și Klaus Iohannis privind refuzul președintelui de a o revoca din funcție pe șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Termenul inițial pentru această dezbatere era 20 mai, însă CCR  a hotărât neașteptat devansarea termenului pentru data de 10 mai, informează G4media.ro

Conform unor surse, în acest moment ar exista o majoritate în favoarea ministrului Tudorel Toader, având în vedere că judecător raportor este președintele CCR Valer Dorneanu, în timp ce magistratul asistent ce redactează raportul este un fost doctorand al ministrului Justiției, Karoly Benke. Majoritatea ar fi de 6 la 3 în favoarea admiterii solicitării Guvernului, în ciuda faptului că acțiunea solicitată de Tudorel Toader este considerată „inadmisibilă de pe scaun”.

Conform altor surse citate de G4media.ro, majoritatea ar fi de 5 la 4, decizia CCR în acest caz putând fi aceea de a declara faptul că rolul lui Iohannis este unul formal, acesta urmând să fie obligat să accepte cererea de revocare a Codruței Kovesi.

Aceleaşi surse au precizat, totuşi, că majoritatea pro-Guvern poate fi volatilă, în sensul că e posibil ca unii judecători să se razgândească. Cert este, potrivit surselor G4Media.ro, că judecătorul raportor în cazul refuzului preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA este chiar preşedintele CCR Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD. Şi – foarte important – magistratul asistent care redactează raportul ce va fi supus dezbaterii Curţii este magistratul asistent Karoly Benke.

Citeşte şi Traian Băsescu: L-aş remania pe Tudorel Toader fluierând!

Karoly Benke este doctor din anul 2016, la Univeristatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, atunci când conducător de doctorat i-a fost Tudorel Toader, iar referent era Valer Dorneanu. De asemenea, Benkea scris un articol într-o revistă de drept împreună cu Marieta Sfata, prim magistrat asistent ce a fost detașată la Ministerul Justiției unde ocupă u post de secretar de stat, mai adaugă sursa citată.

Citeste si...  Victor Ponta: Proștii nu râd, proștii se supară

De asemenea, Benke este și cel care a motivat decizia CCR în ceea ce privește controlul de constituționalitate al modificărilor la Legea 303/2004, Statutul judecătorilor și procurorilor. Legea adoptată de PSD-ALDE care a trecut de controlul de constituționalitate al CCR reduce drastic atribuțiile președintelui legate de numirile în domeniul Justiției.

 

De Vlad Mitu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *