Revolta oltenilor în fața pestei porcine: Oamenii au făcut zid la intrarea în sat şi au interzis accesul autorităţilor în curţile lor!

0

Apariţia primului focar de pestă porcină africană în Dolj a creat revoltă în rândul proprietarilor de animale şi haos în rândul autorităţilor, scriu jurnaliștii de la Gzeta de Sud.

Potrivit acestora, totul a început marţi seară, odată cu confirmarea existenţei virusului în gospodăria unui localnic din satul Comănicea, comuna Secu. În timp ce autorităţile se grăbeau să crotalieze animalele din comună, oamenii aflau din mass-media sau de pe reţele de socializare ce se întâmplă în localitatea lor.

Nici măcar proprietarul animalelor moarte din cauza acestui virus nu ştia că în curtea lui a fost focarul acestei boli şi că porcii lui, îngropaţi în grădina din spatele gospodăriei, au fost ucişi de pestă. Spre dimineaţă, când s-au dezmeticit, oamenii au făcut zid la intrarea în sat şi au interzis accesul autorităţilor în curţile lor.

În timp ce la nivelul Prefecturii Dolj se căutau soluţii, maşinile tranzitau în voie comuna, iar filtrele de dezinfecţie au fost instituite abia spre miezul zilei. Aflaţi din articol filmul evenimentelor provocate de anunţul că pesta porcină a ajuns în Dolj.

Localnică: Nu se interesează nimeni, nu se interesează doctorii, porcii ni-i ia. Ce să facem noi, Dumnezeu unde e, de nu ne vede?

Oamenii s-au adunat la intrarea în sat şi i-au oprit acolo pe inspectorii DSV care veneau cu misiune clară: să sacrifice 92 de porci. După patru ore de scandal, spiritele s-au încins şi au fost chemaţi poliţiştii şi jandarmii. Nici aceştia nu i-au convins pe săteni că trebuie să renunţe la porci.

Reprezentanţii primăriei au turnat şi ei gaz pe foc.

Viorel Ţirei, viceprimar: De ce a durat un diagnostic două săptămâni, în condiţiile în care nu suntem prima poziţie cu pestă porcină şi suntem al n-lea judeţ în care apare. Ca atare, ar fi trebuit ca viteza diagnosticului să fie mult mai rapidă”.

Narcis Purcărescu, prefect de Dolj: Au fost filtrele organizate de poliție împreună cu jandarmeria la ieșirile din localitate, pentru prevenirea a…dacă începe lumea să-și taie porcii sau să înceapă să-i ducă dintr-o localitate în alta”.

După ce virusul a fost confirmat la un animal din Secu, Doljul a devenit al 17 judeţ care a intrat pe lista celor afectate de pesta porcină africană.

Citește și Cioloș vrea Parlament cu 300 de membri și dizolvarea automată a Parlamentului dacă referendumul de suspendare a președintelui României eșuează

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele