Rolls-Royce oferă muncitorilor prime de 2.300 de euro ca ajutor în perioada crizei

0

Compania britanică va oferi 2.000 de lire sterline ca plată unică celor 14.000 angajaţi ai săi din Marea Britanie, în cel mai recent semn al reacţiei angajatorilor la criza costului vieţii, scrie „Financial Times”.

Rolls-Royce a anunţat personalul că va acorda această sumă în numerar la 11.000 de muncitori de la atelier, precum şi la 3.000 de manageri juniori. De asemenea, muncitorilor de la atelier li se oferă o creştere salarială de 4% pentru anul 2022, cu începere din martie.

Firma este unul dintre cei mai mari producători din Marea Britanie, având puţin sub 20.000 de angajaţi în fabricile sale din întreaga ţară, inclusiv în locaţiile din Bristol și Derby.

Potrivit propunerilor, raportate pentru prima dată de Sky News, managerii juniori vor primi bonusul în luna august. Membrii de sindicat îl vor primi după ce oferta va fi acceptată de sindicatul Unite.

Și alți mari angajatori britanici oferă prime în plină criză 

Rolls-Royce se numără printre cei câţiva angajatori care au decis să acorde angajaţilor un salariu suplimentar pentru a-i ajuta să facă faţă creşterii costurilor cu alimentele şi energia în ultimele săptămâni. Luna aceasta, Lloyds Bank a anunţat că vor primi un bonus de 1.000 de lire sterline circa 64.000 de angajaţi.

În mesajul adresat personalului, în care a prezentat oferta, Warren East, directorul general al Rolls-Royce, a declarat „Trăim vremuri excepţionale, cu o incertitudine economică determinată în mare măsură de impactul continuu al pandemiei globale şi mai recent de războiul din Ucraina. Toate acestea au un impact asupra fiecăruia dintre noi acasă, la locul de muncă şi în buzunarele noastre”.

Conducătorul companiei continuă spunând că o „simplă creştere salarială, pur şi simplu nu este accesibilă şi de fapt, ar fi iresponsabilă”, adăugând că ar afecta „viitoarea competitivitate a companiei în Marea Britanie, prin adăugarea unor costuri prea mari în factura salarială pe termen lung, în vremuri de incertitudine atât de mare”.

Trebuie spus că firma, care este plătită de clienţi în funcţie de orele de zbor efectuate de avioanele echipate cu motoarele sale, a suferit o lovitură financiară mare din cauza blocării zborurilor la sol în timpul pandemiei de coronavirus. A redus mii de locuri de muncă şi a fost nevoită să îşi consolideze bilanţul cu 7,3 miliarde de lire sterline prin noi acţiuni şi datorii în urmă cu doi ani.

Rolls-Royce îți asumă un an financiar modest

Aceste propuneri salariale vor costa compania aproximativ 45 de milioane de lire sterline. Rolls-Royce le-a spus investitorilor în februarie că se aşteaptă să aibă un an „modest” pozitiv din punct de vedere al numerarului , analiştii prognozând că va genera în fluxul de numerar liber 134 de milioane de lire sterline.

Totodată, Rolls-Royce a precizat că suma de 2.000 de lire sterline este menită să-i ajute pe angajaţii săi „să treacă prin actualul climat economic exceptional”.

În fine, compania a adăugat că majorarea de 4% oferită angajaţilor de la atelier reprezintă „cea mai mare creştere salarială anuală de cel puţin un deceniu” şi că, împreună cu suma în numerar, „aceste măsuri reprezintă o creştere salarială de aproximativ 9% pentru muncitori”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele