Fermierii români nici nu vor să audă de sorg. N-au piață și prețul e mic

Redactie

Cu toate că sorgul se numără din acest an printre culturile agricole care primesc sprijin cuplat, interesul fermierilor nu pare să fie deloc mare, în condițiile în care nu există practic cerere pe piață.

Agricultorii sunt reticenți și pentru că producția este mult mai mică față de cea obținută la porumb – undeva la 3 tone/ha este producția de sorg, comparativ cu până la 10 tone/hectar la porumb și chiar peste, în general.

Există totuși și un avantaj, sorgul rezistă mai bine la secetă, iar hoții nu se înghesuie să-l fure, pentru că pur și simplu nu au cui să îl vândă.

“Cu toate că producția este mai mică și prețurile mai reduse, sorgul merită toată atenția, având în vedere rezistența la secetă. Cea mai gravă problemă pentru această cultură  este costreiul, pentru care nu avem ierbicide”, afirmă Lucian Buzdugan, managerul Agricost, compania care administrează Insula Mare a Brăilei (IMB).

O piață foarte îngustă

Agricultorii români sunt conștienți de faptul că grija față de mediu devine tot mai importantă pentru oficialii de la Bruxelles, iar procentul suprafețelor “înverzite” va tot crește.

Din această perspectivă, sorgul ar putea fi una din soluțiile la care ar putea apela fermierii. Din păcate, în lipsa cumpărătorilor, nici măcar nu este luat în calcul.

“Pentru înverzire, ar trebui să susținem plantele care ne-au folosit în această perioadă, eventual și sorgul ar putea să fie o soluție, dacă se vine cu sprijin cuplat. Dar să nu uităm că sorgul are o mare problemă, piața foarte îngustă și orice produs cu astfel de piață este aproape sortit eșecului. Dacă noi nu avem decât un singur cumpărător, este foarte complicat să cultivăm sorg”, recunoaște și Nicolae Sitaru, un cultivator cunoscut de porumb din sud-estul țării.

Citeste si...  I.P.J. Ialomița care sprijinul cercetătorilor științifici într-un caz de braconaj la morun în zona Stelnica

Mai mult pentru porumbei…

Una din zonele în care se cultivă sorg este județul Vaslui. Fermierii de aici spun că îl seamănă în general în zonele de risc care constiuie o „atracție” pentru hoți.

Tendințele alimentare ale anului 2017: sorg, semințe germinate și grăsimi “bune’’

Un astfel de caz este cel al lui Onofrei Gică, un fermier din Roșești, care în 2016 a cultivat pentru prima dată sorg și se aștepta la o producție de circa 3 tone la hectar. Nu a pus mai mult, pentru că nu există cerere pe piață.

Onofrei avea ceva speranțe mai mult de la crescătorii de porumbei, de la care spera să obțină un preț bun (circa 1 leu pe kg).


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *