România, a opta țară din UE ca investiții în PIB, dar acestea au scăzut cu 12,5% în ultimii 10 ani

0

România se află pe locul opt în UE la investiții în PIB în 2017, cu 22,6%. Dar în condițiile în care investițiile publice au scăzut, cele private nu reușesc să păstreze o tendință crescătoare, astfel că, potrivit Eurostat, între 2007 și 2017, investițiile ca procent din PIB s-au redus cu 12,5%.

Motive sunt destul de multe, de la perioada de criză, în care investițiile – mai ales cele private, care aduc mai multă valoare adăugată decât cele publice, au scăzut, până la faptul că sumele investite nu au crescut (ba din contră) în vree ce PIB-ul s-a majorat anual.

Investiții în PIB în 2017

Investiții în PIB în 2017. Sursa: Eurostat

În plus, în ultimii ani investițiile statului s-au redus și ele, de cele mai multe ori fiind tăiate pentru a păstra deficitul în limite.

Astfel că, deși suntem între primele opt state UE ca raport al investițiilor (publice și private) în PIB, trendul e de scădere. Iar asta în condițiile în care România are nevoie disperată de investiții mai ales în infrastructura de transport, fiind, practic, ruptă de restul UE în ceea ce privește autostrăzile, unde lucrările înaintează în ritm de melc și afectează și creșterea economică.

De altfel, la nivelul UE, raportul investiții în PIB s-a majorat în doar patru state, toate aflate în categoria „bogaților”. Suedia, Austria, Germania și Belgia.

Investițiile în tehnologie

Dincolo de investițiile necesare în infrastructură, condiții de locuit, dezvoltare rurală, de care au nevoie, mai ales, țările din est, UE are nevoie de investiții tehnologie, categorie la care a fost lăsată în urmă de SUA și Asia, în special China.

De altfel, majoritatea marilor companii de tehnologie sunt americane sau chineze, la fel ca și majoritatea produselor sau patentelor de pe piață.

Eoluția investițiilor în PIB în ultimii 10 ani

Eoluția investițiilor în PIB în ultimii 10 ani. Sursa: Eurostat

Iar din acest punct de vedere România, deși relativ bine poziționată ca furnizor de servicii de IT, stă mult mai prost la capitolul produse.

De altfel, cu două excepții notabile, Bitdefender și UiPath (care se consideră și chiar e firmă internațională) extrem de bine poziționate în domeniile lor, antivirus (protecție în general) și, respectiv, RPIA (automatizare software a proceselor), nu prea avem furnizori de inteligență IT.

Iar lohn-ul IT, indiferent cât de sofisticat, ne poate duce doar până la un punct, ideal e să vinzi idei, nu bucăți de produse create din ideile altora.

În concluzie, statul ar trebui să susțină apariția firmelor care produc idei, inteligență, și mai puțin a magazinelor online și așa prezente din abundență pe o piață cu o putere de cumpărare destul de redusă.

Sursa: România, a opta țară din UE ca investiții în PIB, dar acestea au scăzut cu 12,5% în ultimii 10 ani

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele