Legumicultorii români au cultivat anul trecut 16.300 de hectare cu ceapă şi se situează pe locul al 6-lea în Uniunea Europeană, unde lider este Olanda, cu o suprafaţă de 39.500 de hectare cultivată cu ceapă, anunță Eurostat.
Totalul producţiei de ceapă uscată a României a fost de 357.000 de tone în 2021, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, conform Institutului Național de Statistică.
Românii mănâncă anual ceapă uscată în jur de 20,7 kg/cap de locuitor, consumul intern total fiind de circa 400.000 de tone.
„Cea mai mare parte din producţia de ceapă este realizată în gospodăriile populaţiei şi nu ajunge în circuitul economic, astfel este dezechilibru în piaţă în anumite momente. Locuitorii din mediul urban cumpără ceapă constant şi în cantităţi mici, iar importurile sunt necesare, pentru că o mare cantitate din producţia noastră este folosită pentru uz propriu în mediul rural”, explică preşedintele Federaţiei Naţionale „Pro Agro”, Ionel Arion.
Așadar, deşi România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie, în realitate lanţul între producător şi consumator este rupt.
Anul trecut, importurile de ceapă, usturoi şi praz ale României au fost de 40 de milioane de euro – de 33 de ori mai mari decât exporturile, conform datelor de la INS. Totodată, importurile acestor legume au crescut de 4,2 ori în ultimii 10 ani.