România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2017

0

Potrivit datelor Eurostat, în 2017, România a fost pe locul al treilea ca deficit bugetar în UE, cu 2,9%, primele fiind Spania, cu 3,1% și Portugalia, cu 3%.

Deficitul bugetar al României s-a cifrat la 25 de miliarde de lei, echivalentul a 5,5 miliarde de euro.

Din păcate, România e una dintre puținele excepții din UE, unde se remarcă un proces de consolidare fiscală. CU eforturi și sacrificarea investițiilor, România şi-a menţinut deficitul bugetar la sub 3% din PIB – limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht şi apoi în tratatele de consolidare fiscală.

Citește și Comisia Europeană majorează estimările de creștere economică pentru 2018, dar avertizează asupra majorării deficitului

De altfel, păstrarea în cifre, a fost obținută prin reducerea cheltuielilor bugetare cu peste 1% din PIB, de la 34,6% din PIB în 2016 la 33,4% din PIB în 2017, dar și veniturile bugetului general consolidat au scăzut de la 31,6% din PIB în 2016 la 30,5% din PIB, anul trecut.

Păstrăm nivelul în 2018?

Conform, ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, România va respecta şi în acest an ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, dar asta nu e vreo mare bucurie, mai ales că doar 6 țări UE au avut în 2017 deficite care au depăşit 2% din PIB.

12 țări au avut excedent bugetar, iar una, Slovenia a avut deficit zero. De altfel, în 2017,media deficitului bugetar a fost în scădere în UE de la 1,6% din PIB până la 1% din PIB.

În România, în schimb, creșterea cheltuielilor bugetare continuă, cu majorări de salarii ale bugetarilor, cu majorări de pensii, inclusiv pensii speciale, costuri care sapă lunar la temelia sistemului fiscal, iar creșterea consumului determinată de majorările salariale umflă inflația și ROBOR-ul, anulând cel puțin parțial creșterile de salarii și pensii,

Sursa: România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2017

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele