Circa 11 litri de alcool pur consumă anual un român, iar piaţa locală se află în Top 10 la nivel continental.
Primele locuri se află Letonia şi Cehia, cu un consum de aproape 13 litri de persoană, iar la finalul ierarhiei sunt Italia, Suedia şi Grecia, cu cantități ce nu depășesc 7 litri anual.
Consumul de tărie poziţionează piaţa locală românească în prima parte a clasamentului european, în topul realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS, citată de publicația „Visual Capitalist”.
Valoarea raportată se traduce astfel într-un consum mult mai mare de spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie le definesc ca fiind băuturi cu o concentraţie alcoolică de minimum 15% din volum, potrivit site-ului „spirits-romania.ro”.
Aceste date ale OMS sunt valabile pentru 2019, cel mai recent an pentru care există date. Pandemia de Covid-19 a schimbat o serie de obiceiuri, a mutat, cel puţin temporar, consumul din HoReCa acasă şi astfel a crescut canalul de retail, însă per total nu există variaţii majore în ceea ce priveşte cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor „Ziarului Financiar” pe baza rapoartelor date de firmele de pe piaţa autohtonă.