România, posibil drum spre recesiune!

0

România a înregistrat în iulie cea mai mare scădere a producției industriale an la an, iar statisticile indică pentru prima oară de la recesiune dovezi palpabile ale problemelor din economia României, arată economistul șef al ING, Ciprian Dascălu.

”Acestea sunt cele mai proaste statistici în mai bine de opt ani și nu se vede lumina la capătul tunelului”, arată analiza ING, adăugând că statisticile publicate astăzi de Eurostat arată contracții pe toate fronturile în România: minerit, energie și sectorul manufacturier. Mai mult, acest din urmă sector e la a treia lună consecutivă de scădere.

ING arată că de vină pentru contracția din sectorul manufacturier este contextul extern, la care se adaugă și creșterea accelerată de salarii din România, care a redus din marjele de profit ale companiilor.

Citește și Teodorovici s-a împrumutat deja și pe 2020: ”ia în timpuri mai bune finanţare chiar şi pentru următoarea perioadă”

În plus, leul a fost ”incredibil de stabil față de euro în ultimii trei ani”, potrivit ING, ceea ce a însemnat în termeni reali o pierdere de competitivitate.

În ciuda datelor îngrijorătoare, ING își păstrează proiecția de creștere economică la 3,7% pentru acest an, arătând că o cerere externă mai slabă va fi compensată de consumul intern.

Context: Producţia industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iulie comparativ cu luna precedentă, România înregistrând cel mai semnificativ declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele