Românii care au vrut să urce pe Mont Blanc în pantaloni scurţi și adidaşi schimbă legile în Franța

0

Cei cinci turişti români care au încercat să urce pe vârful Mont Blanc, cel mai înalt din Europa, în pantaloni scurţi, cu adidaşi şi pălării de paie, au provocat modificări legislative în Hexagon.

Amintim, aceștia au fost întorşi din drum de către poliţia montană, iar apoi au fost dați ca exemplu negativ de către un primar francez, care a anunțat o măsură radicală: cei care încearcă să ajungă pe Mont Blanc vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro, pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau dacă își pierd viața pe munte, notează „The Guardian”.

Primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin ruta Goûter, Jean-Marc Peillex, a impus această măsură după ce alte zeci de ”așa-ziși alpinişti” au ignorat avertismentele când au urcat masivul din Alpi.

„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac”

Edilul a dat exemplul celor 5 turişti români care au vrut să parcurgă traseul ”purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie”, fiind întorşi din drum de către Salvamont.

Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Aşadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor şi pentru înmormântare, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să suporte cheltuielile”, a spus primarul.

Prin urmare, cei care încearcă să ajungă pe vârful Mont Blanc pe traseul Goûter din Franţa vor plăti o garanţie în valoare de 15.000 de euro, pentru a acoperi costurile în cazul în care au nevoie de servicii de salvare sau, mai rău, dacă vor fi victime ale muntelui.

Oficialul francez a explicat că circa 10.000 de euro ar acoperi costul serviciilor de salvare şi 5.000 de euro ar costa înmormântarea sau incinerarea.

Mai trebuie spus că la jumătatea lunii trecute ghizii locali şi-au oprit activităţile de-a lungul traseului, care este accesibil alpiniştilor de orice nivel, din cauza căderilor de pietre. Și canicula prelungită a accentuat condiţiile periculoase de pe munte, iar administraţia locală i-a sfătuit pe turişti să evite acest traseu.

Italienii nu vor lua aceleași măsuri

Mont Blanc poate fi atins şi pe traseul Ratti din Courmayeur, pe versantul italian, deşi este mult mai puţin folosit.

Roberto Rota, primarul oraşului Courmayeur, a spus însă că nu are de gând să restricţioneze accesul turiștilor.

Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiţii suboptime de-a lungul rutelor, dar a cere o garanţie pentru a urca în vârf este cu adevărat suprarealist”, a motivat acesta.

Disputa asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o bucată uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Edilii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să ocolească zona.

Amintim, peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Acum, ghizii montani care și-au suspendat munca până la 15 august spun că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și nopții”, mai scrie presa franceză.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele