Plata prin recunoaștere facială, lansată la metroul din Moscova. Ce probleme ridică această tehnologie

0
recunoaștere facială

Autorități din Moscova au anunțat lansarea primului sistem de plată prin recunoaștere facială pe scară largă din lume, tehnologie ce va fi utilizată în special la metroul din capital Rusiei, scrie The Guardian.

 

Cu toate acestea, noua tehnologie ridică unele preocupări privind confidențialitatea datelor personale. Sistemul fără numerar, fără card și fără telefon, denumit Face Pay, a fost lansat vineri în peste 240 de stații din Moscova.

„Acum toți pasagerii vor putea plăti pentru călătorie fără să-și scoată telefonul, cartela sau cardul bancar”, a menționat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.

Pentru a activa Face Pay pasagerii vor trebui să își sincronizeze fotografia, cardul bancar și cardul de metrou la o aplicație. „Va fi suficient doar să privim camera pentru a trece prin turnichete”, a spus Sobyanin.

Vezi și România: 1.3 miliarde de euro din exportul de cereale

Autoritățile din Moscova, care se așteaptă ca în jur de 15% din călători să folosească regulat Face Pay în următorii trei ani, susțin că acest sistem va fluidiza traficul mai ales la orele de vârf.

“Moscova este primul oraș din lume care introduce Face Pay la o scară atât de largă. Tehnologia este nouă și foarte complexă și vom continua să lucrăm la îmbunătățirea ei”, a mai spus primarul.

Autoritățile au declarat că datele pasagerilor vor fi „criptate în siguranță”, spunând că informațiile colectate vor fi stocate în centre de procesare a datelor la care au acces doar personalul ministerului de interne.

În ciuda asigurărilor date de primărie, activiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la eventuale încălcări ale drepturilor și libertăților individului.

Vezi WhatsApp a dat în judecată guvernul indian

“Acesta este un nou pas periculos pe care Rusia îl face în încercarea de a deține controlul asupra populației. Avem nevoie de transparență totală cu privire la modul în care va funcționa efectiv această aplicație” a declarat Stanislav Shakirov, fondatorul grupului Roskomsvoboda care se ocupă de protejarea datelor digitale și a libertăților individului..

“Ne apropiem tot mai mult de regimuri autoritariste cum ar fi China care stăpânește deja tehnologia recunoașterii faciale. Toate datele pot sfârși în mâinile serviciilor de securitate, având în vedere că metroul moscovit este o instituție guvernamentală”, a mai spus el.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele