Românii nu mai au încredere în Rusia, simpatia față de SUA și NATO crește fără precedent

0

Dan Sultănescu, directorul Centrului pentru promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA, a punctat unul dintre efectele războiului din Ucraina asupra încrederii românilor atât în Rusia, cât și în Uniunea Europeană, SUA, NATO și Vest.

Încrederea românilor în SUA a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar încrederea în NATO trece de 75%. Pe de altă parte, doar 5% dintre români mai au încredere în Rusia, cifra considerabil mai mică comparativ cu anii precedenți.

”Efectul războiului din Ucraina asupra încrederii în țări. Românii cred tot mai mult în Vest, mai mult ca oricând în ultimii ani. Încrederea în SUA este la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani – peste 60%, ceea ce arată că propaganda anti-occidentală prinde tot mai puțin.

Încrederea în NATO este la peste 75%, de asemenea un maxim al ultimei decade. S-a stabilizat și încrederea în UE, o altă veste bună. Nu în ultimul rând, doar 5% dintre români mai au încredere în Rusia, ceea ce este foarte puțin comparativ cu mediile din anii trecuți.

Ce înseamnă asta? În primul rand, vedem reacția normală a majorității decente a românilor, cei care își văd viața în relație cu Vestul (democrație, economie de piață, Europa, libertăți etc) și care nu mai acceptă complicități.

Sigur că, de prea multe ori, jurnaliștii și formatorii sunt păcăliți de minoritățile agresive din online (apropo, știați că doar 4% dintre români obișnuiesc să scrie comentarii sau postări zilnic? În același timp, știați că cca 70-75% dintre români nu au postat niciodată nimic?). Însă, majoritatea decentă, echilibrată și cu bun simț a românilor își păstrează instincte corecte”, a scris Dan Sultănescu pe Facebook.

Citește și: SUA, UK și Australia vor să copieze rachetele hipersonice rusești

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele