Rusia a dat drumul la gaz, prețul gazelor a scăzut radical

2
engie romgaz eon gaze naturale
- Reclama -

Prețul gazelor naturale la bursele din Europa s-a prăbușit vineri, după ce Rusia a alocat, în ultimul moment, mai mult spațiu în conducte pentru livrarea de gaze din Rusia în Germania prin Polonia, informează Bloomberg.

 

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight. În replică, vineri, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

Cotaţiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunţului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse şi de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa.

În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior.

- Reclama -

Vezi și Dîncu și PSD, învingători peste români

Dacă Rusia decide să „deschidă robinetele” spre Europa, prețurile gazelor naturale ar putea scădea până la un nivel mai potrivit pentru această perioadă

„Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrărișe de luna următoare.

Dacă Rusia va decide în sfârșit „să deschidă robinetele”, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gaze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen.

Cu toate acestea, comercianții rămân nesiguri de strategia de aprovizionare cu gaze a Rusiei, ținând cont de tensiunile politice cu Occidentul pe tema situației din Ucraina. Stocurile de gaze naturale ale Europei rămân la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului, ceea ce înseamnă că va urma o iarnă cu multe incertitudini.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele