Rusia anunță urmăriri navale inexistente

SUA: Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse

0

Un distrugător rus a urmărit un submarin nuclear american în largul Insulelor Kurile, în apele teritoriale ruseşti, a anunţat sâmbătă Moscova, o acuzaţie respinsă de armata americană, relatează AFP.

 

Potrivit Ministerului rus al Apărării, nava flotei ruse din Pacific ”Mareşal Shaposhnikov” a transmis un mesaj subacvatic prin care ordona submersibilului din clasa Virginia ”să iasă imediat la suprafaţă”.

Ca urmare a refuzului au fost folosite ”mijloace” neidentificate, forţând submarinul american ”să părăsească apele teritoriale ale Rusiei cu viteză maximă”, potrivit unui comunicat al ministerului care precizează faptul că incidentul a avut loc sâmbătă, la 07:40 GMT.

VIDEO! Emmanuel Macron: Rusia trebuie să primească garanții „concrete” de securitate

”Nu există niciun adevăr în afirmaţiile ruse despre operaţiunile noastre în apele lor teritoriale”, a dezminţit armata americană.

”Zburăm, navigăm şi operăm în siguranţă în apele internaţionale”, a precizat căpitanul Kyle Raines, purtător de cuvânt al Comandamentului american pentru regiunea Indo-Pacific, refuzând să comenteze locaţia exactă a submarinelor americane în regiune.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, submarinul american a fost reperat în timpul exerciţiilor de rutină ale Flotei Ruse din Pacific, lângă insula Urup, în apele teritoriale ruse.

Contactat de AFP, Pentagonul a declarat iniţial ”că este la curent cu articole din presă referitoare la acest presupus incident naval din Pacific”, dar a precizat că nu este în măsură să confirme detaliile.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte de o convorbire telefonică dintre Vladimir Putin şi Joe Biden, în pline tensiuni ruso-americane privind Ucraina.

Kremlinul a denunţat ”isteria” americană cu privire la Ucraina după această convorbire dintre cei doi preşedinţi.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele