Propunerea Monicăi Macovei, privind noul Regulament al Agenției Europene EU-LISA a fost votată cu majoritate de voturi de Comisia LIBE

0

Europarlamentarul român Monica Macovei a obținut votul LIBE pentru noul Regulament al Agenției EU-LISA și votul pentru mandatul de negociere cu Consiliul.

„Am obținut votul LIBE pentru noul Regulament al Agenției EU-LISA și votul pentru mandatul de negociere cu Consiliul. EU-LISA deține și administrează serverele cu bazele de date europene și gestionează operațional sistemele informatice în toate statele UE.

Propunerea mea, ca raportor al Parlamentului European, privind noul Regulament al Agenției Europene EU-LISA a fost votată cu majoritate de voturi de Comisia LIBE. Mandatul pentru negocierea cu statele membre (Consiliul) l-am primit prin votul calificat de 2/3 al Comisiei LIBE.

Citiți și Monica Macovei este de partea jurnaliștilor care demască corupția

Ce urmează: textul Noului Regulament EU-LISA, negociat și agreat cu Consiliul, va fi votat de plenul Parlamentului European și de Consiliu și va intra în vigoare la 20 zile de la publicarea în Gazeta Oficială a Uniunii Europene, fiind aplicabil direct în toate statele membre UE, fără transpunere în legislațiile naționale.

Ce prevede: noul Regulament propus votului Comisiei LIBE prevede mai multe puteri pentru Agenția EU-LISA, care trebuie să răspundă provocărilor migrației, terorismului, criminalității organizate și să asigure siguranța cetățenilor la nivel european.
Regulamentul: (1) creează un mecanism de control al calității datelor introduse de statele membre în bazele de date, pentru a identifica automat datele incorecte sau incomplete și să ceară corectarea lor; (2) întărește accesul instituțiilor de aplicare a legii din statele membre la bazele de date europene, precum și accesul EUROPOL, care identifică, previne și anchetează actele de terorism, anchetează criminalitatea organizată, inclusiv financiară, spălarea banilor și corupția, mai ales pe cele transfrontaliere; (3) va prevedea interoperabilitatea bazelor de date europene, care au fost făcute la date diferite în timp și cu soluții IT diferite, pentru că este nevoie de un schimb de date și informații în timp real și complet între bazele de date și statele membre pentru a elimina orice întârziere și a acționa imediat; (4) stabilește posibilitatea EU-LISA de a înființa noi locații, în funcție de necesități și precizează existența unei locații pentru back-up al serverelor Agenției; (5) crește transparența EU-LISA și prevede mecanisme pentru evitarea conflictelor de interese în rândul persoanelor cu funcții de conducere, directorul executiv al Agenției este independent, urmând modelul de succes al EUROPOL; (6) menține protecția datelor personale.

Agenția are o sarcină colosală: 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, are sub control toate frontierele. Dacă apare undeva, la o frontiera, o problemă cu accesarea bazelor de date sau dacă sunt întârzieri, angajații EU-LISA le rezolvă pe loc. Ei nu au însă acces la datele personale, acestea sunt protejate, EU-LISA nu poate intra în bazele de date, doar rezolvă rapid orice defecțiune apărută, pe care angajații o văd pe monitoarele care urmăresc zi și noapte frontierele, sau la cererea transmisă electronic de un stat membru. EU-LISA este esențială pentru descoperirea unor potențiali infractori sau teroriști, a rețelelor de crimă organizată sau teroriste, pentru oprirea pătrunderii în Uniunea Europeană a migranților ilegali și a celor care vor să distrugă democrația. Îmi doresc ca negocierile (Trialogul) să se desfășoare rapid și să ajungem la un consens, pentru că acest Regulament este direct legat de siguranta și chiar viața cetățenilor.” spune europarlamentarul Monica Macovei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele