Rușii lansează rachete către orașele ucrainene din interiorul centralei nucleare Zaporojie

1

Rusia continuă să lanseze rachete în oraşele din vestul Ucrainei de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie luni dimineaţa, 22 august. După aceste incidente, în capitala Kiev au fost interzise mitingurile din această săptămână organizate inițial pentru a sărbători independenţa Ucrainei faţă de dominaţia sovietică.

 

Tiruri de artilerie şi rachete care au vizat zona centralei nucleare Zaporojie, pe malul sudic al fluviului Nipru, ocupat de ruşi, au stârnit temeri cu privire la un dezastru nuclear şi apeluri pentru demilitarizarea zonei înconjurătoare.

Vezi și Forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie

Atacurile cu rachete ruseşti care au vizat oraşul Nikopol, situat peste fluviul Nipru, şi districtele Krîvîi Rih şi Sinelnikovski din apropierea centralei, s-au soldat cu cel puţin patru răniţi, a scris luni guvernatorul regional Valentin Reznicenko pe Telegram.

Ucraina a anunţat, un atac cu rachete ruseşti asupra Voznesenskului (sud-vest), nu departe de a doua cea mai mare centrală nucleară a ţării.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele repetate, dintre care unele au vizat instalaţia nucleară, care a fost cucerită de forţele ruse la scurt timp după ce au invadat Ucraina în februarie, însă este încă condusă în principal de tehnicieni ucraineni.

Preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat telefonic, duminică, subliniind importanţa securităţii şi siguranţei instalaţiilor nucleare din Ucraina.

Aceştia au salutat, de asemenea, discuţiile recente privind acceptarea unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie, reafirmând în acelaşi timp ”angajamentul lor ferm” de a sprijini Ucraina în faţa invaziei Rusiei.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele