Saga elicopterelor produse ilegal în Moldova continuă

0

Săptămâna trecută, autorităţile din Republica Moldova au descoperit un atelier improvizat unde se fabricau elicoptere falsificate.

 

Elicoptere asamblate ilegal în Republica Moldova

Conform Procuraturii Generale a Moldovei, 10 elicoptere aflate „în diverse stadii de asamblare” au fost descoperite într-un atelier bine camuflat din raionul Criuleni, din estul capitalei moldovene Chişinău şi din apropierea frontierei cu regiunea separatistă Transnistria.

Proprietarii uzinei ilegale de asamblare ar fi din regiunea Transnistria. Nu au fost făcute arestări.

Elicopterele sunt similare din punct de vedere al caracteristicilor cu aparatele Kamov Ka-26, original fabricate în URSS şi folosite de cele mai multe ori la împrăşiterea de pesticide. Cele produse la Criuleni se pare că erau asamblate pentru a fi îmbarcate spre clienţi din CSI, compusă din nouă state foste sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Nu se cunoaşte dacă în această uzină au mai fost produse vreodată elicoptere şi nici câte. Nu a fost găsită nicio documentaţie privind provenienţa pieselor utilizate la asamblarea lor.

Au existat unele speculaţii că multe din piese ar putea fi originale şi că elicopterele erau din toate punctele de vedere produse originale, dar că erau asamblate pentru export ilegal într-un stat (sau un grup rebel) supus embargoului.

Aparatul Ka-26 – fără lamele sale rotative care pot fi ataşate relativ uşor de utilizatorul final – este suficient de mic pentru a încăpea într-un container standard pentru transport.

Ceea ce se poate exclude aproape cu certitudine este posibilitatea ca elicopterele să fi fost destinate Transnistriei însăşi – regiunea este o zonă de interdicţie aeriană şi orice trafic aerian, chiar şi cu un elicopter mic, ar naşte suspiciuni.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele