UPDATE: Salariaţii Metrorex vor elibera liniile de metrou

0

Acţiunea de protest de la metrou a fost organizată ca urmare a nemulţumirilor sindicaliştilor determinate de intenţia Metrorex de a micşora salariile angajaţilor şi de a disponibiliza personal şi nu are legătură cu situaţia spaţiilor comerciale, a declarat preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi.

 

„Când spui că disponibilizăm oamenii şi micşorăm salariile, nu te aştepţi la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poţi să accepţi. Iată că au trecut câteva zile, cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg (sindicaliştii, n.r.) şi iată că s-a întâmplat (acţiunea de protest, n.r.)”, a afirmat Ion Rădoi.

Liderul USLM a susţinut că situaţia spaţiilor comerciale de la metrou e speculată politic de conducerea Ministerului Transporturilor.

„Că ei (Ministerul Transporturilor, n.r.) vor să o rostogolească spre tot ce înseamnă societatea asta comercială a sindicatului, cu spaţiile, asta e altă treabă. E o minciună. Ei au speculat politic. Şi povestea cu acea societatea are rolul ei, că nici pe aceea nu o vom lăsa, dar acolo e un proces de 3-4 ani de zile în cel mai rău caz. Deci nu are legătură (cu protestul, n.r.). Ce arde acum e faptul că nu avem oameni pe care trebuie să-i punem pe Magistrala 5, după atâta aşteptare, şi se pare că acum am ajuns într-o problemă drastică şi pe Magistrala 2. Pe lângă asta, vor să mai taie şi din drepturi, venituri care ar veni către salariaţi, pentru că ei muncesc şi zi şi noapte, şi sfârşit de săptămână, şi de sărbători. Acesta este motivul (protestului, n.r.). Că acum au venit şi cu pleaşca asta, să forţeze (eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, n.r.), este pentru că directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor şi el este obişnuit să-şi facă afaceri”, a menţionat Ion Rădoi.

Știre inițială

Salariaţii Metrorex vor elibera liniile, însă circulaţia nu va fi reluată, probabil, în seara aceasta, deoarece trebuie făcute verificări şi nu are rost, pentru o jumătate de oră, să fie scoase trenurile şi să se consume energie, a declarat, vineri seara, un reprezentant al sindicaliştilor, la finalul discuţiilor cu prefectul Capitalei.

Sindicaliștii par însă debusolați în ceea ce privește cererile cu care au mers la Guvern. Nimic din ce au cerut reprezentanții salariaților de la conducerea Metrorex și de la ministrul Transporturilor nu pare să fi fost într-adevăr nevoi reale.

“Este regretabil că a trebuit ca salariaţii metroului să facă o formă de protest de un asemenea nivel ca să putem să regăsim în cadrul ministerului şi Metrorex o formă de dialog social care ar fi cea normală(…) Vom merge la Piaţa Unirii, vom anunţa salariaţii de ceea ce am obţinut aici şi imediat vom elibera… Nu cred că se va mai relua circulaţie (vineri n.r) pentru că trebuie verificări, nu are rost pentru o jumătate de oră să scot trenurile de metrou, să am consum de energie degeaba”, a spus sindicalistul.

Vezi și Salarii mari la Metrou, Ciolacu acuză Guvernul

Acesta a subliniat că în urma discuţiilor s-a stabilit ca săptămâna viitoare reprezentanţii sindicaliştilor şi ai autorităţilor să se vadă zilnic pentru a rezolva toate problemele ridicate de angajaţi.

“Revendicări… În primul rând, în sfârşit Drulă (ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă n.r) şi trimişii dumnealui au recunoscut că cel cu care trebuie să negocieze în cazul Metrorex este USLM – Unitatea Sindicatului Liber Metrou. Am obţinut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi pentru a rezolva toate problemele care s-au discutat, precum deficitul mare de personal. Nu are rost să disponibilizezi, pentru că tot scandalul a plecat de la disponibilizarea masivă salariaţilor… nu au fost numai 10 persoane. Deficitul acum… cred, numai săptămâna aceasta, am ajuns la un necesar de 1.200 de oameni. 1.200 de oameni înseamnă 25% din personal (…) Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba, să nu greşim din lipsa fondurilor şi din lipsa personalului, să nu ne ducem, Doamne fereşte, pe partea cealaltă, pe la puşcărie, sau unii să murim în accidente, pentru că nu se asigură acest buget”.

Sindicaliștii duși în eroare de liderul Rădoi

După ce ministrul Drulă a tăiat toate sursele de finanțare a sindicatului lui Ion Rădoi, acesta a scos angajații Metrorex la grevă pe motiv că ministrul le taie salariile sau că se va trece la disponibilizări.

„Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este cazul și liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex”, a declarat luni seara ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, făcând referire la disputa pe care o are cu Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), condus de fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi. Drulă detaliază că firma Sindomet Servcom SRL, deținută de USLM, a avut două contracte cu Metrorex prin care încasa majoritatea banilor din închirierea spațiilor comerciale și de publicitate de la metrou. î

„Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei”, spune Drulă.

„Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor si a “famigliilor” lor, ci pentru cetățenii capitalei și a celor care îl folosesc atunci când vin în București”, a scris Drulă pe Facebook luni seară.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele