Salariul mediu net la stat este de 7300 lei, în economia reală, la privat, de doar 3300 lei

Salariul mediu net în primele zece instituţii din România, după numărul de angajaţi, este de circa 7.300 lei, aproximativ 1.500 de euro

0

Datele de la Finanţe arată că, în luna martie, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii egale cu 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 insituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.

 

În criza din 2008-2009, FMI a obligat România să-şi reducă salariile bugetarilor de la 10% din PIB la 7% din PIB. Cu vremea, anvelopa salarială s-a întors la 10% din PIB.

Situaţia este acum următoarea: guvernul nu are de gând să-şi pună în cap armata de votanţi, chiar de s-ar duce totul pe apa sâmbetei. Toată lumea fuge la stat, pentru că acolo salariile sunt ce nu poate fi visat în piaţa concurenţială, iar stresul păstrării jobului nu există.

Pe când 1,2 milioane de oameni tremură pentru joburile lor, angajaţii statului nu au niciun stres – nici măcar pe acela că ar putea merge pe rând în şomaj tehnic, aşa cum a spus premierul liberal Ludovic Orban.

Cîțu dă asigurări că nu vor fi întârzieri cu plata salariilor

Ludovic Orban, în urmă cu câţiva ani, pe când era în opoziţie, cocheta cu tăierea salariului minim, majorat de PSD, pe motiv că el este liberal şi susţine piaţa şi nu statul.

Un studiu derulat în România arată că media salarială în circa 250 de companii multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 75 mil. euro este de 6.700 de lei net pe lună, apropiată de media salarială din anumite instituţii ale statului.

Spre comparaţie, salariul mediu net în România în luna martie era de aproape 3.300 de lei net.

„Din studiul salarial la care participă în jur de 250 de companii multinaţionale din România, media salarială de la portar la director general ajungea la 6.700 de lei net lunar. Este interesant de observat că în aceste companii, în momentul de faţă, avem foarte multe domenii care au fost nevoite să apeleze la şomajul tehnic, urmând ca după acesta să fie nevoie să reducă din per­sonal”, susține Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în zona de resurse umane CTeam Human Capital.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele