Sanofi şi GSK sunt gata abia la sfârșit de 2021 cu un vaccin anti coronavirus

0

Laboratoarele francez Sanofi şi britanic GSK au anunţat vineri că vaccinul lor împotriva COVID-19 urmează să fie gata abia la sfârşitul lui 2021. Întârzierea vine pe fondul rezultatelor slabe din primele teste clinice.

 

Rezultatul programului ”se amână în vederea îmbunătăţirii reacţiei imunitare la bătrâni”, anunţă grupurile într-un comunicat.

Acestea mizează de-acum pe o punere la dispoziţie a unui vaccin în trimestrul patru, anul viitor, după ce sperau iniţial să prezinte o cerere de omologare în primul semestru al lui 2021 şi să livreze un miliard de doze în acelaşi an.

Sanofi, care dezvoltă acest vaccin împreună cu GSK – care furnizează adjuvantul – a anunţat recent că intenţionează să demareze ultimele teste pe om – faza 3 – la sfârşitul lui decembrie.

Însă rezultatele intermediare ale primelor teste – faza 1/2 – au arătat o reacţie mai slabă decât se aştepta.

Reacţia imunitară a adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani este ”comparabilă celei a pacienţilor care s-au refăcut după o infecţie COVID-19”, însă acest răspuns este ”insuficient” în rândul adulţilor mai în vârstă, se precizează în comunicat.

Laboratoarele vor aşadar ”să îmbunătăţească concentraţia de antigeni astfel încât să obţină o reacţie imunitară crescută în toate categoriile de vârstă”.

Vezi și Un ungur salvează onoarea unui român, FRF nu a reușit

”Formula produsului nu este satisfăcătoare. Este important să fie optimizată, iar acest lucru poate dura o vreme”, a declarat pentru AFP vicepreşedintele Sanofi al filialei vaccinurilor, Thomas Triomphe, care a recunoscut o ”dezamăgire”.

În acest scop, laboratoarele urmează să efectueze o fază de teste complementară – începând din februarie -, pe baza unui test efectuat recent asupra unor primate nonumane cu o formulă ameliorată de antigeni.

Acest test a arătat că ”vaccinul candidat ar putea să asigure o protecţie împotriva patologiilor pulmonare şi să antreneze eliminarea rapidă a virusului din căile nazale şi plămâni într-o perioadă de două până la patru zile”.

”Atunci când injectăm o cantitate puternică de virus animalelor care au fost vaccinate avem rezultate excelente. Acest lucru ne dă încredere”, subliniază Thomas Triomphe.

În mod tradiţional, dezvoltarea unui vaccin necesită timp şi bani, potrivit specialiştilor din domeniu, care evocă un miliard de euro şi o medie de zece ani.

În privinţa covid-19, cercetarea – în care s-au pompat finanţări excepţionale şi s-au încheiat parteneriate public-privat – a spulberat însă termenele obişnuite.

Astfel, 11 vaccinuri au intrat – în întreaga lume – în faza 3 a testelor clinice.

Mai multe dintre le au publicat rezultate eficiente – inclusiv laboratorul american Pfizer, care colaborează cu compania germnaă în domeniul biotehnologiei BioNtech.

Regatul Unit a dat deja undă verde vaccinului Pfizer-BioNTech şi a lansat o campanie de vaccinare marţi.

Vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna ar putea, la rândul său, să fie autorizat – începând de săptămâna viitoare – în Statele Unite.

Sanofi şi GSK vor face, oare, acest lucru prea târziu?

Vezi și Augustin Zegrean: Ministrul Justiției nu are ce să caute în numirea și denumirea procurorilor șefi

”Este vorba despre o întârziere de trei-patru luni, dar, până la urmă, cu mai multe informaţii despre o formulă mai bună”, dă asigurări Triomphe.

”Partenerilor noştri le va reveni să hotărască dacă vor să comande doze”, spune el.

Sanofi şi GSK au încheiat mai multe contracte de livrare – inclusiv unul cu Uniunea Europeană (UE), care a rezervat 300 de milioane de doze din vaccinul său împotriva covid-19 în 2021.

Citește și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele