alimentația la sân

Maternitatea SANCONFIND sărbătorește Săptămâna Internațională a Alăptării

Ana Precup

În fiecare an, în perioada 1-7 august are loc Săptămâna Internațională a Alăptării. Acest eveniment se organizează la inițiativa World Alliance of Breastfeeding Action (WABA), o rețea internațională de organisme care lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF pentru a încuraja alăptarea și a îmbunătăți starea de sănătate a bebelușilor din întreaga lume.

Maternitatea SANCONFIND sărbătorește acest eveniment oferind mamelor suport și o serie întreagă de sfaturi și informații despre alăptarea la sân și alimentația mamei în timpul sarcinii.

”Este foarte important ca nou-născutul să fie pus cât mai repede la sân pentru a stimula secreția lactată și pentru consolidarea legăturii speciale dintre mama și nou-născut. Noi recomandăm alimentația naturală, laptele matern fiind cel mai bun pentru creșterea și dezvoltarea nou-născutului, prin calitățile sale nutriționale, antiinfecțioase, antialergice dar și pentru relația psiho-afectivă dintre mama și copil”, recomandă medicul specialist neonatolog Eugenia Grumezescu, de la Maternitatea SANCONFIND.

Citește și: Dr. neonatolog Grumezescu de la SANCONFIND recomandă contactul ”skin to skin” imediat după naștere și alăptarea în prima oră de la naștere

Câteva dintre avantejele alăptării pentru nou-născut: reduce riscul apariției alergiior, stimulează dezvoltarea cognitivă, scade incidența morții subite la sugar, reduce riscul diabetului zaharat de tipul 1 și 2, previne malnutriția, reduce riscul obezității și al hipercolesteromiei.

Și mama are, la rândul ei, avantaje dacă alăptează la sân: accelerează pierderea în greutate – protejează împotriva cancerului de sân și de ovar, oferă protecție împotriva osteoporozei postmenopauzale, scade riscul apariției diabetuui zaharat de tip 2, scade necesarul de insulină la mamele diabetice.

În România, 30% dintre mame alăptează în prima lună și numai 12,6% dintre ele își mai hrănesc copilul la sân până când acesta împlinește 6 luni (conform stirileprotv.ro). În țările nordice, rata alăptării exclusive este în jur de 89%.

Citeste si...  Numărul infectărilor crește pe tot globul

Prima dată, săptămâna alăptării a fost aniversată în 1992, în Marea Britanie, Franța, Spania și China. De atunci, săptămâna alăptării este sărbătorită în fiecare an, de pe 1 pe 7 august, în peste 170 de țări.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *