Scandal pe gunoiul de la Sector 1 și în interiorul Romprest

0

Compania Detaco LTD, acționar cu 42,6% în Romprest și controlată de Maricel Păcuraru, anunță într-un comunicat că s-a întâlnit astăzi cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care ar fi acceptat plata parțială a unor facturi de salubitate care să acopere salariile și combustibilul.

 

În plus, Detaco LTD mai anunță că s-a aliat cu Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA (care deține 10% din acțiunile Romprest) pentru a numi o nouă conducere executivă a companiei.

În acest moment, conducerea executivă a companiei este asigurată de directorul Marian Bogdan Adimi, susținut de celălalt acționar semnificativ, Andrei Drăcea.

Anunțul vine la doar câteva ore după ce directorul general al companiei Romprest îl acuza pe Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS și acționar în Romprest prin intermediul fiului său, că ar fi încercat să preia conducerea companiei ”prin întocmirea de acte false”. Directorul general Marian Bogdan Adimi, care este și vicepreședintele consiliului de Administrație, este susținut în funcție de Andrei Drăcea, care controlează acum 43,76% din Romprest.

Practic, în acest moment e în desfășurare un conflict deschis între cei doi acționari principali ai Romprest, familia Păcuraru vs. Andrei Drăcea, nici unul dintre ei neavând însă pachetul de 50%1 din acțiunile companiei.

Vezi și Un procuror de la Secția Specială vrea renumărarea voturilor de la Sector 1

Cine sunt acționarii Romprest. Potrivit portalului Confidas, structura acționariatului Romprest Service este următoarea, în acest moment:

DETACO LTD (Canada) – 42.69 %

EUROPREST INVEST SRL (România) – 30 %

PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL (România) – 13.76 %

SC COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI SA (România) – 10 %

FIRSTCOM LLC (SUA) – 3.54 %

Detaco LTD Canada este deținută de compania românească Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul de 27 de ani al lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS. Păcuraru jr. a preluat acțiunile Detaco LTD Canada de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron, Florian Walter (fost Bucșă, decedat în 2019, fin al fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mirea).

În schimb, companiile Europrest Invest și Premium Management Team sunt deținute de Andrei-Mihai Drăcea, un cetățean român născut la Moscova în 1966, cu afaceri cu statul în domeniul sănătății. Drăcea controlează, așadar, 43,76% din Romprest.

Este pachetul de acțiuni la Romprest preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu, zis Milionarul fără chip, și Radu Budeanu, patronul CanCan și Gândul, ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2010, Dragoș Dobrescu a vândut 99,9% din Europrest Invest către Energymixx Europe – S.A. În februarie 2017, Energymixx Europe – S.A. (redenumită Europrest S.A.) i-a cedat firma Europrest Invest lui Andrei-Mihai Drăcea.

În august anul trecut, Drăcea a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Premium Management Team de la Radu Budeanu. Așadar, acum, Drăcea controlează 43,76 la sută din Romprest. De menționat că administrator la Europrest Invest este Bogdan Adimi, fost șofer si paparazzo, actual vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct.

Orlando Valache era membru în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

Și în fine, acționarul minoritar Firstcom LLC din SUA este reprezentat de Marian Măgureanu, alt administrator al Romprest, fiul fostului director al SRI post-decembrist, Virgil Măgureanu.

De observat că, în acest moment, nici una dintre grupările care dețin Romprest – Păcuraru vs Drăcea – nu deține pachetul de control în companie. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate ar trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor (80% din acțiuni).

Vezi care este cel mai puternic purificator de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele