Scumpirea gazelor dublează veniturile Romgaz în 2022, iar statul român va opri 5,4 miliarde lei

1
gaze-naturale_romgaz

Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale la care Ministerul Energiei are deţinerea majoritară de 70%, şi-a bugetat pentru 2022 venituri din exploatare de 12,3 miliarde de lei şi un profit net de 1,73 mld. lei, potrivit proiectului de buget supus votului acţionarilor.

 

Compania de stat dezvăluie şi rezultatele preliminare pentru 2021: 6,2 mld. lei venituri totale şi 1,7 mld. lei profit, adică o marjă de 27%.

92% din veniturile Romgaz pentru 2022 ar urma să vină din veniturile din gaze livrate din producţia internă. “Acestea s-au fundamentat pe baza cantităţilor de gaze naturale estimate a se livra către clienţi în anul 2022 şi a preţurilor medii de livrare aferente gazelor din producţia curentă şi extrase din depozitele de înmagazinare gaze”, se arată în documentul supus votului acţionarilor pe 28 februarie 2022.

Vezi și Romgaz și ExxonMobil au încheiat un acord pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Creşterea veniturilor din vânzarea gazelor se datorează creşterii preţurilor de livrare care a generat şi o creştere semnificativă a impozitului pe venitul suplimentar. Din aceste venituri trebuie să se asigure acoperirea tuturor costurilor inclusiv plata redevenţelor care se face la un preţ de referinţă mai mare cu 95% ca preliminatul din 2021, potrivit companiei.

Cheltuielile estimate de companie sunt de 10,2 mld. lei, duble faţă de cele din anul precedent, din care cea mai mare parte sunt în impozite, respectiv 4,8 mld. lei pentru impozitul pe venitul suplimentar ca urmare a creşterii preţurilor la gaze.

5,4 mld. lei merg la statul român

“Creşterea redevenţei şi a impozitului pe venitul suplimentar este de 5,4 mld. lei şi reprezintă 90,7% din creşterile totale de cheltuieli din anul 2022”.

Romgaz are 14 mld. lei capitalizare fiind listată pe segmentul principal al bursei locale. În ultimele 12 luni acţiunile au plus 19% pe tranzacţii de 600 mil. lei.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele