Se schimbă facturile la energie pentru toți românii: cum se calculează de acum înainte

0
preț energie
preț energie

Senatorii au adoptat ieri o serie stufoasă de modificări pentru Ordonanța de Urgență din domeniul energiei. Cea mai importantă dintre ele vizează modul în care sunt calculate facturile pentru toți românii.

În varianta inițială a ordonanței, măsurile de plafonare și compensare aplicate pentru facturile noi erau calculate în funcție de consumul de anul trecut. Conform modificării, facturile noi din această iarnă vor fi calculate pe baza consumului raportat la fiecare lună, nu la cel de anul trecut.

Ideea din spatele acestor modificări era de a încuraja oamenii să facă economie în privința consumului energetic în această toamnă și iarnă. În continuare, pragul de consum sub care te bucuri de un preț plafonat este de 300 de kWh, cu o mențiune importantă.

Dacă ai trei copii, indiferent de consum, vei plăti un preț plafonat. Partea un pic stupidă pe care jurnaliștii au sesizat-o imediat este că niciun furnizor de energie nu știe câți copii sunt într-o locuință și nici nu poate să aibă acces la această informație. Practic, autoritățile au pus din nou bețe în roate furnizorilor de energie în ceea ce privește procesul de facturare.

Cum se calculează facturile la energie ale românilor, de acum

În primul rând, modificările adoptate ieri în Senat trebuie să treacă și de Camera Deputaților înainte de a-și face simțite efectele. În acest caz particular, însă, respectiva procedură este doar o formalitate. Trecând peste aceste detalii de fond, situația legată de facturile la energie ale românilor este următoarea.

Cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract.

A apărut însă și o excepție: în cazul depășirii acestui prag, furnizorii vor lua în calcul și consumul mediu de anul trecut și vor factura primii 255 de kwh la preț plafonat, dacă anul trecut consumul a fost mai mic de 300 de kwh. Dacă ți se pare complicat, ai dreptate.

Ca exemplu de calcul realizat de Știrile ProTV, dacă o familie are un consum mai mare de energie electrică într-o lună, de 310 kwh de exemplu, dar anul trecut consumul mediu lunar a fost sub pragul de 300 de kwh, va plăti în felul următor: 0,80 de lei pe kwh pentru primii 255 de kwh, iar pentru diferența până la 310, adică 55 de kwh, la prețul din contract, care poate fi și de 4 lei.

În acest caz, factura ar ajunge la 204 lei +220 de lei, adică 424 de lei. Dacă și anul trecut, consumul mediu lunar a fost tot peste 300 kWh, factura va fi calculată integral la prețul din contract pentru toată cantitatea și, în consecință, va ajunge la 1200 de lei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele