
În general, spațiul în dormitor este limitat. Aici stocăm adesea o grămadă de lucruri mai mult sau mai puțin trebuincioase — de la haine din sezonul trecut, până la pături, lenjerie de pat, cosmetice etc. Deoarece spațiul este limitat, riscăm să compromitem confortul.
Pentru a folosi la potențial maximum o cameră mică, trebuie să decidem încă de la început care vor fi opțiunile de depozitare. Începe prin a stabili unde vei poziționa cele mai voluminoase elemente, așa cum sunt dulapurile și patul, și continuă astfel cu obiectele mai mici. Pentru a mări vizual spațiul, putem apela la mici secrete de designer, precum cele de mai jos.
Minimalism
Dacă este posibil, renunță la cel mai voluminos dulap, în favoarea unuia mai înalt, dar mai slim, pentru a crea spațiu suplimentar. În plus, încearcă să asortezi culoarea perdelelor cu cea a dulapului — încă un truc vizual ce creează ideea de spațiu.
Alegerea patului
Pentru început, este foarte important să alegi corect patul. Contrar așteptărilor, este OK să alegi un pat mare, de minimum 160-200 cm. Pentru că dormitorul este destinat relaxării și odihnei, este indicat ca patul să fie poziționat în centrul camerei. Eu nu recomand plasarea televizorului în dormitor.
De asemenea, pentru a câștiga spațiu, poți alege un pat care are încorporate sertare de depozitare. Le poți folosi
pentru haine, cosmetice sau alte obiecte care nu trebuie să fie la vedere. Deoarece patul în sine ocupă mult spațiu,
este bine să te folosești cât mai mult de el pentru depozitare. În cazul în care optezi pentru un pat cu mecanism de ridicare, poți stoca lucruri dedesubt, pe care să le ții ordonate în coșuri de răchită.
Mobilier multifuncţional
Pentru a câștiga spațiu, alege piese de mobiler multifuncționale, care îndeplinesc mai mult decât cerințele clasice. Cuferele, otomanii și tabureții sunt acele piese esențiale oricărei încăperi — așadar, dacă nu te poți lipsi de ele, încearcă să le folosești în scopuri multiple.
Alegerea culorilor
Perdelele
Pentru crearea confortului, elementele textile joacă un rol esențial. Acestea sunt cele care au puterea de a evidenția ideile de stil ale designerului. În dormitoare mici evită să folosești perdele grele de culoare închisă. Jaluzelele în culoarea peretelui sau cele cu imprimeu sunt recomandate. De asemenea, dacă dorești să diversifici atmosfera, poți opta pentru draperii cu față dublă (nuanță caldă și nuanță rece), astfel încât să le schimbi fața în funcție de anotimp — iarna sunt potrivite nuanțele calde, iar vara cele reci.
Citește și: Pâinea veche transformată în desertul preferat al prințesei Diana
Oglinzi
Folosirea oglinzilor este unul dintre cele mai inspirate trucuri, deoarece acestea conferă „adâncime” încăperii. Oglinzile exagerează spațiul, de aceea funcționează impecabil.
Accesorii de iluminat
Încearcă să mizezi cât mai mult pe lumina naturală. În dormitor poți renunța la lustra clasică ce atârnă în mijlocul camerei și să combini mai multe corpuri de iluminat, pe mai multe niveluri. Jocul de lumini poate schimba radical înfățișarea și atmosfera unei încăperi, așa că folosește aplice, spoturi, lămpi pe noptieră etc. Pentru dormitoare este recomandată și instalația electrică ce permite schimbarea intensității luminii, pentru a crea efectul unui amurg.
Simetrie
Simetria este cheia creării unui dormitor frumos și confortabil. Cea mai
Accentele de culoare pot fi adăugate utilizând tapet colorat. Nu este necesar să folosești tapet pe toți pereții — este de ajuns dacă decorezi astfel un singur perete.
Ca notă de încheiere, nu uita că dormitoarele mici pot fi spațioase și confortabile atâta vreme cât respecți niște reguli simple de design. Rezistă tentației de a folosi prea multe culori și elemente decorative, și vei avea dormitorul pe care îl visezi și pe care îl meriți.
(0 vizualizari)
Post-ul Secretele unui dormitor stilat și odihnitor apare prima dată în CasoTeca.
Sursa: Casoteca