Șefa TVR, acuzată că sfidează Consiliul de Administrație: Nu a venit la ședința despre Dragoș Pătraru

0

Sorin Ilieșiu, membru în Consiliulul de Administrație al TVR, a sesizat Comisia de Etică a postului public, acuzând-o pe Doina Gradea, președinte al instituției, de posibile „încălcări ale unor norme de etică profesională față de unii dintre membrii Consiliului de Administrație al SRTV”. 

„Vă solicit de asemenea să arbitrați situația etică de refuz din partea dânsei de comunicare cu colegi din CA al SRTV, precum și situațiile etice de nerespectare a normelor de conduită etică, precum și de nerespectare a legii SRTV și a regulamentului CA al SRTV”, mai arată Sorin Ilieșiu în sesizarea sa obținută de Paginademedia.ro.

Publicitate

Acesta i-a reproșat Doinei Gradea și că i-a sfidat pe cei șase membri prezenți la ședința extraordinară programată vineri, dar care nu a mai avut loc din cauza lipsei de cvorum.

Reamintim că șapte membri ai Consiliului de Administrație au semnat o scrisoare publică prin care se delimitau de maimulte acțiuni ale Doinei Gradea, printre care și decizia de a sista contractul cu Dragoș Pătraru și emisiunea Starea Nației, fără o discuție în Consiliu.

În aceeași scrisoare publică, cei șapte membri cereau organizarea unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, „în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru.”

Ședința a fost programată pentru 20 iulie, având trei subiecte de discuție pe ordinea de zi, printre care și „analizarea hotărârii Comitetului Director privind denunțarea unilaterală a contractului încheiat cu Dragoș Pătraru pentru realizarea emisiunii Starea nației”.

Însă vineri, la ședință, s-au prezentat doar șase din cei 13 membri au fost prezenți la ședință, iar nefiind cvorum, aceasta nu s-a mai ținut. Cei prezenți au fost: Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Liviu Brătescu, Nagy Debreczeni Hajnalka, Cristian Petcu.

 

Textul integral, în continuare:

SESIZARE

către Comisia de Etică și Arbitraj a Societății Române de Televiziune

 

Stimate Domnule Horia Grușcă – Președintele Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV,

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV,

Subsemnatul Sorin Ilieșiu, membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (CA al SRTV), solicit Comisiei de Etică și Arbitraj a Societății Române de Televiziune să analizeze posibilele încălcări ale unor norme de etică profesională de către doamna președinte director general al SRTV Doina Gradea față de unii dintre membrii Consiliului de Administrație al SRTV.

Vă solicit de asemenea să arbitrați situația etică de refuz din partea dânsei de comunicare cu colegi din CA al SRTV, precum și situațiile etice de nerespectare a normelor de conduită etică, precum și de nerespectare a legii SRTV și a regulamentului CA al SRTV.

Vă solicit totodată să vă exprimați opinia dacă din punct de vedere etic se recomandă demisia de onoare a doamnei Gradea, demiterea sau o altă formă de penalizare.

Vă informez că în data de 16 iulie 2018 la Secretariatul CA al SRTV a fost înregistrată cu nr. 29600/16.07.2018 cererea mea de mai jos:

==================================

În atenția d-nei Doina Gradea, președinte director general al SRTv

CERERE

Având în vedere următoarele prevederi ale „Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea consiliului de administraţie al societăţii române de televiziune”, cap.IV: „Membrii Consiliului de Administraţie pot contribui cu propuneri proprii la stabilirea ordinei de zi. Propunerile se vor înregistra la secretariat cu cel puţin 72 de ore înainte de întrunire./…/”, subsemnatul prof. univ. dr. Sorin ILIEȘIU, membru al Consiliului de Administraţie al SRTv, /…/, vă solicit completarea Ordinii de zi a ședinței extraordinare a Consiliului de Administraţie al SRTv din data de 20 iulie 2018, orele 11.00, cu următoarele puncte suplimentare pe Ordinea de zi:

  1. Audierea tuturor membrilor Comitetului Director al SRTV care au luat Hotărârea Comitetului Director al SRTV nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”.

2. Analiza Contractului (denunțat în 21 iunie 2018 de Comitetul Director al SRTV) dintre SRTV și domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”

3. Analiza opiniilor membrilor Comitetului Director al SRTV — conform transcrierii ședinței Comitetului Director al SRTV din 21 iunie 2018 — față de Hotărârea nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”

4. Analiza corectitudinii Procesului verbal al ședinței Comitetului Director al SRTV în care s-a luat Hotărârea Comitetului Director al SRTV nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”

5. Analiza corectitudinii Hotărârii Comitetului Director al SRTV nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”

6. Analiza corectitudinii Notificării Comitetului Director al SRTv prin care acest îi comunică d-lui Dragoş Pătraru că în data de 21 iunie 2018 Comitetului Director a votat denunţarea unilaterală a contractului între SRTv şi Dragoş Pătraru, realizator şi prezentator al emisiunii „Starea Naţiei”.

7. Dezbaterea punctului de vedere scris al președintelui Comitetului Director al SRTv Doina Gradea față de următoarele probleme:

a. De ce Comitetul Director al SRTV nu a așteptat cinci zile dezbaterea în ședință ordinară a CA al SRTV din 26 iunie 2018 a respectării/nerespectării, denunțării/nedenunțării contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației” având în vedere că încă de la finalul lunii mai a.c. se știa că în 26 iunie 2018 va avea loc o ședință ordinară a CA al SRTV?

b. Nu ar fi fost posibil, corect și obligatoriu ca Hotărârea de „denunțare” a Comitetului Director să fie amânată șase zile astfel încât să țină cont de opiniile membrilor CA al SRTV care puteau fi exprimate în 26 iunie 2018 față de respectarea sau nerespectarea contractului referitor la emisiunea TVR cu cea mai mare audiență, mulți telespectatori urmărind TVR în primul rând datorită acestei emisiuni.

c. De fapt în ce fel Dragoș Pătraru a defăimat SRTV, acuzația de defăimare fiind principalul motiv al denunțării contractului?

d. În situația în care se constată că de fapt Dragoș Pătraru nu a defăimat SRTV este posibilă abrogarea Hotărârii nr. 619 a Comitetul Director privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”?

 

Solicit să primim în timp util următoarele documente:

I. Contractul denunțat de Comitetului Director al SRTV în ședința din 21 iunie a.c.

II. Transcrierea ședinței Comitetului Director al SRTV din 21 iunie 2018 în care s-a luat Hotărârea nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”.

III. Procesul verbal al ședinței Comitetului Director al SRTV în care s-a luat Hotărârea Comitetului Director al SRTV nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”.

IV. Hotărârea Comitetului Director al SRTV nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii „Starea nației”

V. Notificarea Comitetului Director al SRTv prin care acesta îi comunică d-lui Dragoş Pătraru că în data de 21 iunie 2018 Comitetului Director a votat denunţarea unilaterală a contractului între SRTv şi Dragoş Pătraru, realizator şi prezentator al emisiunii „Starea Naţiei”.

VI. Punctele de vedere scrise al președintelui Comitetului Director al SRTv Doina Gradea menționate mai sus la punctul 7.

 

Vă mulțumesc.

Data: 14 iulie 2018

Prof. univ. dr. Sorin ILIEȘIU, membru al CA al TVR

==========================================

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV, în 17 iulie a.c. am primit de la secretariatul CA al SRTV următoarea Ordine de zi a ședintei extraordinare din 20 iulie 2018:

==========================================

  1. Analizarea Hotărârii Comitetului Director nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru referitor la realizarea emisiunii Starea nației.
  2. Informare despre organizarea în curs și contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur.
  3. Informare privind situația la zi a veniturilor din publicitate obținute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

==========================================

Așa cum puteți constata, niciuna din solicitările mele de completare a Ordinii de zi nu se regăsește pe Ordinea de zi care ni s-a comunicat. De asemenea, până azi nu am primit prin e-mail niciunul din documentele cerute, cu toate că nu au caracter de secret de serviciu.

Ca urmare, în aceeași zi m-am adresat din nou d-nei Gradea prin următorul mesaj e-mail trimis dânsei și tuturor membrilor CA al SRTV, din care citez: „Doamnă Președinte Director General Doina Gradea, constat cu îngrijorare că în ordinea de zi nu au fost incluse propunerile mele din cererea mea înregistrată cu nr. 29600/16.97.2918. Vă solicit să procedați conform legii /…/ și să retrimiteți ordinea de zi în care să fie incluse toate propunerile mele din cererea mea înregistrată cu nr. 29600/16.97.2918 /…/”

Până în prezent nu am primit niciunul din documentele cerute.

În schimb, CA „PEDEAPSĂ” față de solicitările mele, am primit din partea d-nei președinte Gradea, în 17 iulie a.c., prin intermediul secretariatului dânsei, un mesaj e-mail trimis exclusiv mie, și nu în simultan și tuturor colegilor din CA al SRTV, ca de obicei. Documentul atașat mesajului m-a înfiorat: o cerere (delațiune calomnioasă) adresată d-nei președinte director general Doina Gradea de a constata că d-na Nagy Debreczeni Hajnalka, membru al CA al SRTV, este incompatibilă, „demisionată de drept”, și că „votul d-nei Nagy Debreczeni Hajnalka în cadrul ședințelor CA al SRTV riscă să atragă nulitatea hotărârilor CA al SRTV din respectivele ședințe”.

Care este „tâlcul” acestei delațiuni calomnioase? De peste trei luni încoace d-na Nagy Debreczeni Hajnalka a cerut respectuos dar foarte insistent – și, până în prezent, în zadar – , să putem accesa cu toții în cadrul CA al SRTV contractul d-lui Dragoș Pătraru cu SRTV pentru a putea constata eventuala nerespectare a acestuia de către d-l Dragoș Pătraru, așa cum pretinde de trei luni d-na președinte Gradea.

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj, având în vedere că respectivul mesaj îmi era adresat exclusiv mie, vă mărturisesc că l-am perceput ca pe o amenințare din partea d-nei președinte Gradea, cu următorul subtext: „FII ATENT, SORIN ILIEȘIU! O VEI PĂȚI ȘI TU la fel ca d-na Nagy Debreczeni dacă soliciți audierea membrilor Comitetului Director al SRTV care au luat Hotărârea privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru!”

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj,

Vă solicit să analizați din perspectivă etică decizia d-nei președinte Doina Gradea de a trimite „personalizat” tuturor membrilor CA al SRTV această delațiune.

Care a fost scopul acestor mesaje dacă nu cel de AMENINȚARE a semnatarilor cererilor de ședințe extraordinare pentru a analiza cauzele și efectele scandalurilor de presă în care a fost implicată în ultima vreme d-na președintă Gradea, precum și a măsurilor care se impun?

Pe de altă parte, membrii CA al SRTV nu au competența de a judeca asemenea cereri!

Delațiunea a fost trimisă „personalizat” și d-nei Nagy Debreczeni care ne-a scris a doua zi dimineață tuturor: „consider ca este o încercare de a mă înlătura din acest consiliu”. După câteva ore, dânsa ne-a trimis tuturor un mesaj redactat cu deosebită rigoare juridică în care a demonstrat că toate acuzațiile din delațiunea calomnioasă sunt complet nefondate.

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj, vă întreb omenește: nu era firesc, etic și moral ca d-na președinte Gradea să-i trimită exclusiv spre informare d-nei Nagy Debreczeni cererea respectivă, și nu să o trimită sub formă „personalizată” tuturor membrilor CA al SRTV, sperând că astfel o va compromite pe colega noastră și eventual o va determina să nu mai participe la ședințele CA al SRTV sau pentru a ne determina pe noi toți să nu mai acceptăm prezența dânsei la ședințe, întrucât, așa cum scrie în delațiune, „votul d-nei Nagy Debreczeni Hajnalka riscă să atragă nulitatea hotărârilor CA al SRTV din respectivele ședințe”?

Intențiile d-nei președinte Gradea au fost de fapt de amenințare, șantaj, „înlăturare din consiliu” a d-nei Nagy Debreczeni, de a ne detemina pe toți să respingem participarea dânsei la viitoarele ședințe.

*

Stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj,

Revenind la prima parte a Sesizării mele, vă solicit să analizați din perspectivă etică decizia d-nei Gradea de a nu include pe ordinea de zi subiectele propuse de mine în cererea înregistrată cu nr. 29600/16.07.2018.

Vă mai solicit să analizați comportamentul etic al d-nei președinte director general Doina Gradea care a generat scandaluri de presă pecum scandalul “Cap de porc”, scandalul „Eurovision 2018”, scandalul „Dragoș Pătraru – Starea Nației”, scandalul „audierii [dânsei] în Parlament fără nicio întrebare și fără niciun răspuns”, iar acum scandalul „delațiunii neîntemeiate, al amenințărilor, al încercărilor de șantaj, al tentativei de înlăturare din consiliu a unui membru incomod, al tentativei de acreditare a ideii că votul d-nei Nagy Debreczeni Hajnalka riscă să atragă nulitatea hotărârilor CA al SRTV din respectivele ședințe și implicit a încercării de a-i determina pe membrii CA al SRTV să respingă prezența în ședințe a dânsei în condițiile în care suntem avertizați asupra riscului nulității hotărârilor CA al SRTV”.

20 iulie 2018

Cu deosebită considerație, Sorin Ilieșiu, membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune

POST SCRIPTUM redactat în data de 21 iulie 2018: Această sesizare a fost comunictă tuturor membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj a SRTV și a fost înmânată personal d-lui Horia Grușcă, președintele Comisiei. PRECIZARE EXTREM DE IMPORTANTĂ: În mod scandalos, ședința extraordinară de ieri 20 iulie a CA al SRTV nu s-a ținut întrucât d-na președinte Doina Gradea, a cărei prezență era obligatorie pentru că dânsa trebuie să dea seama față de tot ceea ce a făcut, a preferat să se relaxeze în Grecia fără să ne avertizeze că va lipsi și că nu are rost să venim degeaba la ședință, sfidându-ne și batându-și joc de timpul nostru și considerând că TVR poate deconta legal costurile deplasărilor inutile a membrilor din Consiliu veniți în zadar tocmai din Timișoara, Târgu-Mureș și Iași. …Un comportament etic fără precedent, credem, în întreaga istorie a TVR. Vă rog, stimați membri ai Comisiei de Etică și Arbitraj, să analizați din perspectivă etică și acest comportament.

Citește și Comisia de etica din TVR cere conducerii să se gândească dacă “arguemntele pentru denunțarea emisiunii lui Pătraru sunt corecte”

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele