Semnalul 5G ar putea bloca transporturile aeriene, avertizează companiile din SUA

0

Conducătorii principalelor companii aeriene americane au avertizat asupra riscului producerii unei crize aviatice „catastrofale” în cursul zilei de miercuri, când grupurile de telecomunicaţii AT&T şi Verizon vor lansa serviciile reţelei 5G, anunță Reuters.

Mai exact, companiile spun că noul serviciu în Bandă C poate face inutilizabile numeroase avioane şi „ar putea bloca în străinătate zeci de mii de cetăţeni americani„.

Dacă principalele noastre centre nu primesc autorizaţii pentru zboruri, majoritatea vastă a călătoriilor şi transporturilor vor fi blocate„, afirmă directorii mai multor companii aeriene, printre care American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines sau United Airlines.

FAA – Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA a avertizat că potenţialele interferenţe ar putea afecta instrumentele sensibile ale avioanelor, precum altimetre, cu impact asupra manevrelor aeriene în zone cu vizibilitate diminuată.

Acest lucru înseamnă că, într-o zi cum a fost cea de ieri, peste 1.100 de zboruri şi 100.000 de pasageri ar putea fi afectaţi de anulări ale curselor, de redirecţionări sau întârzieri. Sunt necesare măsuri urgente. Comerţul la nivel naţional va fi oprit„, afirmă directorii companiilor, printre care se numără şi cei ai firmelor cargo, UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways şi FedEx Express.

Aceleași companiile aeriene cer ca „reţelele 5G să fie implementate oriunde în ţară, cu excepţia unor zone cu raza de două mile (3,2 kilometri) în jurul aeroporturilor„.

Aceste avertismente au fost transmise de directorii companiilor aeriene într-o scrisoare trimisă directorului Consiliului Naţional Economic de la Casa Albă, Brian Deese, secretarului Transporturilor, Pete Buttigieg, directorului Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA), Steve Dickson, şi preşedintei Comisiei Federale a Comunicaţiilor, Jessica Rosenworcel.

De asemenea, Asociaţia companiilor aeriene – Airlines for America –, care a organizat apelul adresat autorităţilor de reglementare, a refuzat să facă vreun comentariu pe aceast subiect.

Amintim, companiile AT&T şi Verizon, care au obţinut prin licitaţii contracte de 80 de miliarde de dolari pentru spectrul în Bandă C, au acceptat la 3 ianuarie să existe zone-tampon în jurul a 50 de aeroporturi principale pentru a reduce riscurile de interferenţe ale reţelei 5G. De asemenea, au fost acceptate măsuri suplimentare pentru reducerea interferenţelor în următoarele şase luni.

Trebuie spus că lansarea serviciilor 5G a fost amânată deja cu două săptămâni, până miercuri, pentru a evita probleme în aviaţia civilă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele