Senat: propuneri legislative privind votul electronic

0

PRO Ro a depus azi Senat, în calitate de primă camera sesizată, propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic, se arată într-un comunicat de presă.

Oamenii lui Ponta spun că utilizând tehnologii revoluţionare, există un sistem de vot în care nu contează cine numără voturile.

Urna digitală în care intră voturile este publică şi orice cetăţean poate să numere voturile şi să confirme independent rezultatul alegerilor.

Fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparţine un anumit vot.

“Pentru prima dată în istoria democraţiei la nivel global, votul poate fi atât trasabil, cât şi anonim. Este trasabil deoarece fiecare alegător poate să îşi vadă propriul vot în urna digitală şi să aibă garanţia faptului că votul său este exprimat şi numărat corect. Este anonim deoarece nimeni, nicio instituţie şi niciun alegător nu poate spune cui aparţin voturile din urna digitală (altele decât propriul vot)”, a declarat Augustin Jianu, iniţiatorul acestui proiect însuşit de către parlamentarii PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii susţin că orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată şi votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilităţi, iar cetăţenii îşi pot exprima votul în varianta tradiţională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilităţi nu se întâmplă în timp util.

Citește și Senatorii au votat pentru organizarea referendumului familiei tradiționale, doar USR s-a opus

“Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele. Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele. Este acel sistem de vot care nu ne cere să credem pe nimeni pe cuvânt, pentru că putem verifica noi înşine corectitudinea votului. Ineficienţa organizării fizice a procesului electoral conduce la scăderea participării la vot şi la subminarea încrederii în procesul electoral. Democraţia noastră depinde de rezolvarea acestor vulnerabilităţi. Cu cât alegătorii eligibili participă mai mult la alegeri şi cu cât procesul este mai transparent şi mai durabil, cu atât rezultatul este mai legitim”, spun cei de la PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii mai spun că speră ca proiectul să intre în dezbatere cât mai curând şi să fie votat favorabil în Senat pentru a putea primi în cel mai scurt timp şi vot în Camera Deputaţilor, camera decizională.

USR, încă din martie. PSD-ALDE a trecut cu vederea

Un proiect de lege privind votul electronic a fost depus luni la Parlament de Uniunea Salvaţi România (USR), liderul partidului, Dan Barna, punctând că este un proiect “necesar şi fundamental” pentru viitorul României.

Citește și RISE Project anunță că și poliția din Teleorman îi cere să divulge sursele și arhiva #TeleormanLeaks

“Ne uităm cu invidie la Estonia, unde 98% din serviciile publice sunt digitalizate. Spunem foarte des că digitalizarea este una dintre condiţiile obligatorii pentru care n-ar mai trebuie să existe în administraţia publică munţi de dosare pe holuri şi venim astăzi cu un proiect de lege privind votul electronic, votul la distanţă. Un proiect de lege pe care noi îl considerăm necesar şi fundamental important pentru viitorul României şi pentru acea aşteptare pe care o avem cu toţii, respectiv cea prin care cât mai mulţi cetăţeni români să voteze, dar unul dintre motivele pentru care mai ales tinerele generaţii nu vin la vot este dificultatea acestui proces. Votul electronic, votul la distanţă, votul prin ceea ce înseamnă telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care noi credem că societatea poate fi mai prezentă electoral”, a declarat Dan Barna într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Senatorul USR Nicu Fălcoi a precizat că reprezentanţi ai formaţiunii politice au discutat cu specialişti români şi străini. “Am adus inclusiv din Estonia, ţara în care acest tip de vot este deja implementat, şi am avut foarte multe discuţii cu ei, discuţii care ne-au condus la forma proiectului de astăzi”, a spus senatorul USR.

El a spus că la discuţii au fost invitaţi şi parlamentari români, dar niciun partid politic nu a vrut să îşi trimită reprezentanţi la dezbaterile USR privind votul electronic.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele