Senatorii juriști au amânat încă o dată decizia în cazul Tăriceanu: Votul privind ridicarea imunității liderului ALDE, programat pentru sătpămâna viitoare în Comisie

0

Comisia juridică a Senatului a amânat marți, încă o dată, cu o săptămână, votul privind cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a liderului ALDE, Călin popescu Tăriceanu.

Marțea trecută, senatorii juriști amânaseră cu o săptămână, până pe 4 decembrie, verdictul în privința cererii DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a anunţat atunci că marţea viitoare, pe 4 decembrie, senatorii jurişti vor da un vot cu privire la cererea de începere a urmării penale a DNA formulată în cazul preşedintelui Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, raportul urmând a fi depus la Biroul permanent imediat după dezbatere.

El a mai spus că senatorii juriști i-au cerut președintelui Senatului să le furnizeze ”note scrise” pentru a lămuri acuzațiile DNA și că termenul – limită impus de Biroul Permanent al Senatului pentru depunerea raportului comisiei juridice este 10 decembrie.

„Am convenit cu avocatul domnului Tăriceanu ca până luni de dimineaţă să depună note scrise în urma întrebărilor din partea membrilor comisiei şi a clarificărilor pe care domnul Tăriceanu şi domnul avocat au simţit nevoia să le facă. Rămâne ca în şedinţa comisiei de marţi, peste o săptămână, să supunem dezbaterii întregul material probator, ţinând cont de ceea ce a fost astăzi, de ceea ce vom primi ca note scrise şi tot marţi vom da un vot cu privire la cererea formulată de Parchet”, a spus, pe 27 noiembrie, Cazanciuc după audierea lui Călin Popescu-Tăriceanu în Comisia juridică.

Audierea lui Tăriceanu a durat aproximativ o oră.

Tot atunci, Cazanciuc a adăugat că raportul privind cererea formulată de DNA în cazul lui Tăriceanu va fi redactat şi trimis Biroului permanent după dezbaterea de pe 4 decembrie.

„Va fi depus imediat. După dezbaterea de marţi, va fi redactat raportul şi trimis Biroului permanent”, a precizat Cazanciuc.

Întrebat dacă şi-a făcut o părere cu privire la cererea procurorilor anticorupţie, Cazanciuc arătat că nu se poate pronunţa în acest moment, menţionând că mai are la dispoziţie o săptămână pentru a clarifica tot ceea ce s-a dezbătut în cadrul audierii preşedintelui Senatului.

„Nu este un vot pentru sau împotrivă, Senatul este chemat să exercite o anumită atribuţie. Dacă o să o facă sau nu, o să vedem marţi, în urma dezbaterilor, ţinând cont de ceea ce am discutat astăzi şi de ceea ce domnul Tăriceanu va depune în apărarea domniei sale. Suntem într-o procedură în momentul de faţă, nu vă pot spune dacă sunt convins sau nu dacă Senatul trebuie să exercite această atribuţie aşa cum cer procurorii, atât timp cât nu avem încă toate elementele la îndemână. Dezbaterea a fost destul de consistentă, cu lucruri de clarificat din perspectiva membrilor comisiei. Avem o săptămână la dispoziţie pentru a clarifica tot ceea ce am dezbătut astăzi. Adică, votul meu va fi unul extrem de responsabil”, a explicat Cazanciuc.

Pe 7 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Biroul permanent al Senatului a repartizat Comisiei juridice, în urmă cu trei săptămâni, solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei superioare.

Citește și Iohannis, interviu pentru presa austriacă:Alianța la guvernare vrea să subordoneze sistemului judiciar

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele