Senatul a adoptat proiectul care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei

0

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, cum ar fi fondurile europene, agricultură, sănătate, transporturi, finanţe, afaceri interne, cultură şi comunicaţii.

Conform proiectul de lege adoptat de senatori în procedură de urgenţă, de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare parlamentare a anului, Executivul va puntea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, până pe 31 august 2018, în domeniile fondurilor europene, agriculturii şi dezvoltării rurale, afacerilor interne,sănătăţii, transporturilor, finanţelor publice şi economiei, culturii şi identităţii naţionale şi comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. De altfel, Guvernul este abilitat să proroge sau să modifice unele termene din actele normative cu putere de lege.

PNL şi USR au votat împotriva acestei iniţiative, pe motiv că există mai multe ”hibe” şi că proiectul de lege naşte suspiciuni.

”Semnalul de alarmă pe care PNL îl trage astăzi prin votul împotriva acestei iniţiative legislative sper să fie priceput ca atare de Guvern şi de majoritatea parlamentară şi chiar dacă nu veţi corecta iniţiativa cred că Guvernul va trebui să se angajeze ca orice proiect legislativ să fie supus unei analize riguroase, serioase, astfel încât Constituţia să nu fie încălcată de Guvern.(…) Proiectul are o grămadă de hibe şi naşte suspiciuni”, a declarat senatorul PNL, Alina Gorghiu, în plenul de luni.

Senatul a adoptat iniţiativa cu 68 de voturi ”pentru”, 27 ”împotrivă” şi o abţinere, în calitate de prim for sesizat. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi ulterior votat de Camera Deputaţilor, for decizional.

Citește și Închisoarea de weekend şi cea la domiciliu trec de Parlament

De Vlad mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele