Serbia își închide granițele în fața diasporei

1
serbia

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a pus piciorul în prag. Acesta a spus că şi cetăţenii sârbi care revin din Europa reprezintă un mare pericol pentru ţară în contextul epidemiei de coronavirus, astfel că a decis să închidă complet frontierele, care până ieri puteau fi trecute doar de către sârbi.

 

În afară de camioanele de marfă, nimeni altcineva nu poate intra pe teritoriul Serbiei, a anunţat, joi, preşedintele ţării, Aleksandar Vucic.

După instaurarea stării de urgenţă, de duminică, 15 martie, peste 75.000 de cetăţeni sârbi, care lucrau, cei mai mulţi, în Germania, Italia şi Franţa, au revenit în ţară. Asta în ciuda mesajelor prin care li s-a spus că este mai bină să nu revină acasă.

Ţara vecină s-a confruntat cu o situaţie similară cu cea a României. Spre deosebire de ţara noastră, care a rugat Ungaria să-şi deschidă frontiera ca cei din străinătate să poată veni în număr mare în ţară, Serbia și-a închis granițele chiar și pentru diaspora sa.

“Începând de vineri dimineaţa, de la ora 8.00, toate intrările în Serbia vor fi închise, fie că vorbim de cei care vin cu maşinile, cu trenul sau pe apă. Aşadar, de vineri, în afară de camioanele cu marfă, nimeni nu poate intra pe teritoriul Serbiei”, a anunţat Aleksandar Vucic.

 

Situația în Serbia

 

Numărul celor depistaţi pozitiv cu coronavirusul Covid-19 în Serbia era, până joi, de 103 persoane. Dintre aceştia şase se află în stare gravă.

“Am trecut de cifra 100! Avem în faţă obligaţia ca numărul celor infectaţi cu coronavirus să crească. Vreau să liniştesc populaţia, nu vom avea probleme cu alimentele de bază, nici cu combustibilii. Sătămâna viitoare primim măştile pentru toată populaţia”, a mai spus Vucici.

Serbia a introdus deja câteva reguli extrem de stricte. Nimeni nu poate ieşi în stradă între orele 20 şi 5 dimineaţa, nicio persoană de peste 65 de ani nu poate să-şi părăsească locuinţa (75 de ani în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori).

Preşedintele Serbiei a anunţat însă că a acceptat o mică modificare. Persoanele de peste 65 de ani vor avea totuşi ocazia să plece de acasă o singură dată pe săptămână, duminică dimineaţă, pentru a putea face cumpărături. Fiecare dintre cetăţenii din categoria de mai sus primeşte un ajutor de 4.000 dinari din partea statului.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele