Serghei Lavrov: Ucraina şi-a pierdut independenţa din cauza Statelor Unite

0

Ucraina şi-a pierdut independenţa şi controlul asupra economiei naţionale din cauza unei crize interne provocată de unele state occidentale coordonate de SUA, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenţiei Tass.

”Timp de mai mulţi ani Kievul a fost forţat să facă o alegere falsă de tipul – ori eşti cu noi, ori împotriva noastră. Kievul a fost pus să aleagă între dezvoltarea cooperării cu estul sau cu Occidentul, care a produs, în cele din urmă, prăbuşirea statalităţii ucrainene. Rezultatul este o pierdere de facto a independenţei. Oamenii suferă, economia ţării este în colaps, deşi avea perspectiva să devină una dintre cele mai puternice şi stabile economii din Europa”, a declarat Lavrov.

Ministrul de Externe de la Moscova a subliniat că statele occidentale coordonate de SUA consideră că întreaga lume se află în sfera lor de influenţă, adăugând că respectivele ţări sunt responsabile pentru criza din Ucraina.

”Nu este nimic pro-Ucraina în politica Occidentului. Totul este împotriva Rusiei. Vedem că pentru Statele Unite şi pentru o parte a aliaţilor săi toate discuţiile despre crearea unui spaţiu de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică reprezintă o muşamalizare a practicii arhaice de a acapara teritorii geopolitice, de a se extinde către Est. Toate aceste abordări au fost puse în aplicare prin extinderea NATO şi prin implementarea Parteneriatului Estic al UE”, a adăugat Lavrov.

Citeşte şi Rusia pregăteşte sancţiuni la adresa SUA

Oficialul rus a explicat că intensificarea tensiunilor din relaţiile internaţionale reprezintă efectul acţionilor SUA şi ale aliaţilor săi.

”Evident, situaţia în lume devine, din păcate, tot mai tensionată şi mai puţin previzibilă. Noi am afirmat în repetate rânduri că această stare de lucruri este în primul rând rezultatul acţiunilor unilaterale neîncetate din partea SUA şi a unor state occidentale pe care acestea şi le-au subordonat”, a mai spus Lavrov.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele