Această sărbătoare din luna noiembrie este una dintre cele mai importante ale anului, simbolizând nu doar forța divină și lupta împotriva răului, ci și păstrarea unor tradiții și obiceiuri vechi, care continuă să fie vii în cultura populară românească.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: Ce este interzis să faci în zi de sărbătoare
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt figuri centrale în credința creștină, fiind considerați cei mai importanți dintre îngeri. Numele lor au origini ebraice și semnificații puternice.
Mihail – al cărui nume înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?” – este reprezentat ca un arhanghel războinic, conducător al oștirilor cerești în lupta împotriva forțelor răului. El este cel care i-a învins pe îngerii căzuți, conduși de Lucifer, alungându-i în iad. În iconografie, Mihail apare purtând o sabie de foc, o lance sau un drapel, simbolizând victoria asupra diavolului.
Gavriil – „Dumnezeu este puterea mea” – este mesagerul divin, cel ce aduce vești bune oamenilor. El a vestit Fecioarei Maria nașterea lui Iisus Hristos. În icoane, Gavriil este înfățișat ținând un crin alb, simbol al purității și bucuriei, sau o trompetă, cu care va anunța a doua venire a lui Iisus pe Pământ, potrivit crestinortodox.ro.
Descoperă și: Creştinii îi sărbătoresc, vineri, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril
Legende și tradiții românești
În folclorul românesc, Sfântul Mihail este asociat cu moartea și lumea de dincolo. Se spune că el veghează la căpătâiul celor bolnavi, stând la capul lor dacă urmează să treacă în neființă sau la picioare dacă vor supraviețui. De asemenea, tradiția spune că Sfântul Mihail este cel care cântărește sufletele oamenilor după moarte, folosind o balanță de aur.
O legendă populară spune că Mihail a fost inițial un om simplu, pe nume Mihail Viteazul, căsătorit cu o tânără pe nume Stăncuța. După moartea soției sale, Mihail, cuprins de o durere profundă, s-a rugat lui Dumnezeu să-l ia la El. Dumnezeu i-a ascultat ruga și l-a transformat în arhanghel.
Obiceiuri și superstiții de Sf. Mihail și Gavriil
De Sfântul Mihail și Gavriil, credincioșii aprind lumânări la biserică sau acasă, cerând ocrotire și ajutor din partea sfinților. În această zi, pe 8 noiembrie, se dau de pomană alimente și băuturi pentru sufletele celor care au trecut în neființă.
De asemenea, se spune că nu este bine să se lucreze la câmp, să se coasă, să se spele rufe sau să se facă focul în casă de Sfântul Mihail și Gavriil. Sâmbăta dinaintea sărbătorii este rezervată pomenirii morților, când se merge la cimitir, se aprind lumânări și se împart alimente.
În anumite regiuni, există obiceiul ca în sâmbăta dinaintea sărbătorii să se împerecheze berbecii cu oile, pentru a asigura miei sănătoși.
Câți români își sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail și Gavriil
Conform statisticilor, peste 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail și Gavriil. Pe 8 noiembrie își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă nume derivate de la Mihail și Gavriil.
Iată câteva dintre cele mai populare nume:
Derivate de la Mihail:
· Mihai
· Mihaela
· Mihail
· Mihnea
· Mihalache
· Mihalcea
· Mihu
· Mișa
· Mișu
· Mihăiță
· Michi
· Mihaiela
· Mihăilă
Derivate de la Gavriil:
· Gabriel
· Gabriela
· Gavril
· Gavrilă
· Gabi
· Gabiță
· Găbița
Sursa: stirileprotv.ro