Și urșii polari au devenit „gunoieri” din cauza schimbărilor climatice

0

Urșii albi din zona arctică, înfometați, se îndreaptă spre gropile de gunoi pentru a se hrăni pe măsură ce habitatul lor înghețat dispare din cauza încălzirii globale, scrie agenția Reuters.

O echipă de oameni de știință canadieni și americani a avertizat că gunoaiele reprezintă o amenințare emergentă pentru populațiile deja vulnerabile de urși polari, pe măsură ce animalele devin tot mai dependente de gropile de gunoi din apropierea comunităților nordice. Acest lucru duce la conflicte mortale cu oamenii, se arată în raportul publicat în revista „Oryx”.

Urșii și gunoiul reprezintă o asociere proastă„, a declarat coautorul Andrew Derocher, biolog la Universitatea din Alberta. „Știm foarte bine acest lucru din perspectiva urșilor bruni și a urșilor negri, iar acum este o problemă care se dezvoltă cu urșii polari„.

În mod normal, urșii polari se bazează pe gheața marină pentru a vâna foci. Dar, în condițiile în care Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii, gheața se topește mai devreme în timpul verii și îngheață mai târziu în toamnă. Acest lucru îi obligă pe urși să petreacă mai mult timp pe uscat, departe de prada lor obișnuită.

Astfel, pentru a se îngrășa, raportul a precizat că urșii polari se adună acum în masă în jurul gropilor de gunoi deschise în locuri din zona arctică și subarctică, cum ar fi Belushya Guba din Rusia și grămezile de oase de balenă rămase de la vânătoarea inuiților din Alaska, de lângă Kaktovik.

Urșii se pot îmbolnăvi din cauza plasticului din gunoaie

Comportamentul lor este riscant, fiindcă administratorii faunei sălbatice pot ucide urșii din motive de siguranță publică, iar consumul de gunoaie poate îmbolnăvi animalele sălbatice.

Adesea, ambalajele sunt înghețate în resturile alimentare, astfel încât urșii polari ajung să mănânce plastic și alte materiale necomestibile. „Urșii nu cunosc toate aspectele negative care decurg din ingerarea plasticului și nici bolile și toxinele la care sunt probabil expuși„, a declarat coautorul Geoff York, director de conservare al unui grup de susținere – Polar Bears International.

Conform oamenilor de știință, este posibil ca situația să se înrăutățească. Populațiile umane sunt în creștere în Arctica. Nunavut, Canada – unde trăiesc mii de urși polari – se estimează că va crește cu aproape 40% în două decenii.

Optimizarea gestionării deșeurilor este o provocare pentru comunitățile izolate. Solul este adesea înghețat, ceea ce face dificilă îngroparea gunoiului, iar transportul cu camionul este costisitor. Vor fi necesare fonduri federale pentru a rezolva această problemă, au declarat cercetătorii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele