Sindicaliştii din poliţie vor să interzică filmările cu telefonul ale agenţilor care comit abuzuri

0

Imaginile cu poliţişti care târăsc oameni pe jos, îi lovesc sau petrec cu interlopii la masă ar trebui interzise. Cel puţin asta îşi doresc sindicaliştii din sistem.

Mai mult decât atât, aceştia vor ca cetăţenii care filmează astfel de scene să rămână fără telefonul mobil şi să primească şi o amendă usturătoare.

Iniţiatorii îşi imaginează că această măsură ar putea să protejeze demnitatea poliţiştilor, care au deja o imagine ştirbită, spun sindicaliştii. Propunerea a stârnit însă revoltă printre apărătorii drepturilor omului.

În 2014, jurnalistul Ştefan Mako a filmat un bărbat imobilizat de poliţişti, în centrul vechi al Capitalei. Prima reacţie a agenţilor a fost să îi ia tânărului telefonul din mâna. Cazul a devenit public, iar poliţiştii au fost mutaţi disciplinar la o altă secţie.

Excesul de putere în acest caz a fost sancţionat de şefi, care au aflat din înregistrare cum se poartă subordonaţii cu cetăţenii.

Mai nou însă, sindicaliştii din poliţie cer o lege care să le interzică celor care sunt martori la anumite evenimente să mai filmeze şi să posteze apoi înregistrările pe paginile de socializare.

Cenzura ar obliga un cetăţean care a surprins un abuz să devină un petiţionar care cere instanţei să se facă o investigaţie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele