Sindicaliştii Hermes acuză politizarea excesivă a managementului Institutului de la Măgurele

0
Federaţia sindicală Hermes din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserelor, Plas¬mei şi Radiaţiei (INFLPR) Măgurele acuză politizarea excesivă de la nivelul managementului unităţii şi arată totodată că, atât la nivelul Ministerului Educaţiei, cât şi în Consiliul de Administraţie al Institutului, sunt oameni care vor să profite de acest domeniu extrem de profitabil.
Federaţia sindicală Hermes precizează: „Institutul de la Măgurele derulează numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională pentru că există suficienţi cercetători recunoscuţi la nivel internaţional. În antiteză, obiectivele şi acţiunile conducerii actuale îndreaptă institutul spre un dezastru iminent. Este vorba de acţiuni determinate de interese de natură financiară care atrag pe cale de consecinţă interese politice ale unui grup restrâns determinat şi sus¬ţinut până la nivel ministerial. Toate sesizările pe cale administrativă au rămas fără răspuns sau au fost redirecţionate spre soluţionare tocmai persoanelor indicate drept făptuitori. Aceasta este o practică bine înrădăcinată în instituţii şi autorităţi publice tocmai pentru a muşamaliza orice reclamaţie”.
Sindicaliştii Hermes îl dau ca exemplu pe Adrian Curaj, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, membru în Consiliul de Administraţie al INFLPR pe un loc păstrat vacant de pe vremea când era ministru, situaţie care, în opinia acestora, îl plasează în conflict de interese, „personaj care a gestionat concursul în urma căruia este numit actualul director general, un concurs contestat în instanţă”.
Sindicaliştii mai spun: „Dacălu Traian este Directorul General al acestui institut şi omul iresponsabil care refuză să plătească drepturile salariale ale cercetătorilor care au câştigat finanţare pentru cercetarea proprie, conform legii prin competiţie şi pune astfel în pericol proiecte de cercetare care se află în derulare sau urmează a fi demarate. Puterea funcţiei sale la nivel decizional se transformă astfel într-o ameninţare îndreptată asupra salariaţilor institutului. Efectul acestei presiuni se resimte şi asupra tinerei generaţii de cercetători ale cărei destine se află la bunul plac al unui director general orbit de propriul orgoliu.
Tinerii au fost lăsaţi în afara proiectelor în care lucrau prin neorganizarea examinării obligatorii la terminarea perioadei de probă şi, la presiunea sindicală, in loc să rezolve legal situaţia, conducerea a înscris în REVISAL contracte de muncă nesemnate de părţi, aceştia fiind chemaţi să semneze, nu să negocieze, CIM-uri deja înregistrate în ziua următoare pentru că ei ştiau că nu mai sunt salariaţi ai INFLPR. Ministerul Cercetării şi Inovării sprijină toate aceste abuzuri prin ignorarea sesizărilor sindicatului, prin menţinerea în CA a unor persoane aflate în conflict de interese (Adrian Curaj şi Ionel Andrei) şi complicitate cu directorul general.
Organigrama institului a fost modificată pe ascuns de fostul ministru Mircea Dumitru, la propunerea unor persoane din ANCSI (acum Ministerul Cercetării şi Inovării). S-a urmărit ca Directorul General să îşi subordoneze organismul de conducere colectivă – Comitetul de Direcţie, transformând INFLPR într-o feudă. În fapt, această formă de organizare a institutului este susţinută şi de actualul ministru cu toate că se încalcă astfel prevederile Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat prin HG 1581 din 2004 care stabilesc ierarhiile in institut, iar directorul este membru in Comitetul de Direcţie, organism care coordonează activitatea curentă. Din punct de vedere juridic este evident că un ordin de ministru nu poate modifica o Hotărâre de Guvern”.
Sindicaliştii mai acuză că, prin activitatea conducerii institutului, s-au produs pagube serioase estimate la aproximativ 10 milioane de euro în ultimii 6 ani: „Se află în derulare procese intentate de salariaţi propriului institut. Acestea continuă şirul de procese pierdute de institut cu salariaţi concediaţi sau pensionaţi ilegal sau cărora li s-au încălcat sistematic drepturi de natură salarială. În prezent drepturile de natură salarială dar si altele se acordă numai datorită existenţei unor hotărâri judecătoresti. INFLPR se administrează astăzi numai prin hotărâri judecătoreşti”.
 În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi se confirmă pierderi de 1.000.000 lei pe proiecte POSDRU, mai susţin sindicaliştii Hermes, adăugând: „Această situaţie a fost sesizată şi către DNA în urmă cu 7 luni. În prezent Curtea de Conturi controlează derularea proiectului CETAL unde o estimare iniţială arată prejudicii de sute de mii de euro în complicitate cu firme de construcţii implicate în marile scandaluri ale ultimilor ani (de exemplu Silver Trading). CETAL este proiectul premergător marelui laser ELI-NP, însă, dupa 3 ani de la finalizare, sistemul nu funcţionează la parametrii proiectaţi ».
Sindicatul Hermes mai arată că există un conflict permanent între actuala conducere şi reprezentanţii sindicali aleşi pentru a apăra drepturile şi salariile angajaţilor: „Sunt persecutaţi cercetătorii integri, se încearcă anihilarea funcţională a organizaţiei sindicale şi a reprezentanţilor ei. Contractul Colectiv de Muncă semnat în condiţii ilegale este în prezent suspendat de Curtea de Apel Bucureşti pentru neregulile constatate ». Sindicaliştii menţionează că, în acest fel, se escaladează încă o dată situaţia tensionată creată exclusiv de conducerea institului care ocoleşte Sindicatul şi înţelege să semneze un contract cu « reprezentanţi ai salariaţilor » în condiţii ilegale dovedite.
Sursa: bursa.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele