Soluții pentru colectarea și gestionarea deșeurilor

1
solutii colectare si gestionare deseuri

Firmele de salubritate din fiecare oraș, supermarketurile, fabricile, depozitele colectează cantități foarte mari de deșeuri, mare parte din acestea fiind potrivite pentru reciclare.

 

De multe ori, managementul in-house al deșeurilor rămâne pe „to-do list”, sarcina fiind dată mai departe altor firme. Însă, există o mulțime de costuri ascunse ale delegării. Se cheltuiesc mai mulți bani, se pierde spațiu vital din depozite, crește riscul de rănire pentru personal și riscul producerii incendiilor.

Cartoane, hârtii, ambalaje din plastic sau sticlă, doze de aluminiu, materiale textile, polistiren, deșeuri menajere….Se adună munți de deșeuri! Apare, evident, întrebarea: Cum gestionăm în mod eficient deșeurile?

  1. În primul rând, ideal ar fi să colectăm separat ambalajele și materialele reciclabile.
cosuri de gunoi inteligente binology

Și aici avem mai multe soluții, printre care:

  • Coșurile de gunoi inteligente, de varii dimensiuni, ce pot fi amplasate pe străzi sau în interiorul centrelor comerciale, fabricilor, depozitelor. Pubelele/ tomberoanele inteligente au sistem de scanare pentru ambalajele reciclabile, colectează date despre reciclare în cloud (cine, când, unde, ce reciclează), sunt conectate la platforme de monitorizare online, recompensează cetățenii care reciclează, pot avea senzor de umplere cu alerte prin SMS, panou solar pentru alimentare sau dispozitiv de compactare a deșeurilor. Coșurile de gunoi inteligente au costuri mai mici față de aparatele RVM actuale. Vezi, de exemplu: https://www.mbtro.com/sistem-inteligent-recysmart/
  • Containerele clasice pentru colectarea ambalajelor reciclabile în cartierele orașelor. Firmele de reciclare / salubritate se ocupă apoi de colectarea și gestionarea lor.

2. Urmează compactarea deșeurilor, din rațiuni ce țin de spațiu și manipulare, dar și de profit.

presa de balotat lsm v8

Printre soluții se numără:

  • Prescontainerele / Compactoarele, care servesc la depozitarea, compactarea și transportul deșeurilor. Aceste utilaje au un container cu o gură de alimentare și un container închis cu un sistem de presare hidraulic. De regula, ciclul de presare durează doar 45 de secunde. La un volum util de 24 m3, se pot transporta până la 4 tone de carton. Cele mobile sunt compatibile cu orice sistem de transport.
  • Presele de balotat, care compactează deșeurile și reduc substanțial spațiul de depozitare alocat și protejează mediul înconjurător. Baloții compactați se încarcă eficient în mijloacele de transport, cu importante reduceri de timp și de combustibil. De asemenea, scad riscul producerii incendiilor, materialul balotat aprinzându-se mai greu. În funcție de dimensiunea presei, greutatea baloților variază de la 50–100 kg până la 350–550 kg. Ciclul de presare durează de la 28 secunde până la 45 secunde. Vezi, de exemplu, această presă de balotat pentru utilizatorii cu volum mare de deşeuri: https://www.mbtro.com/presa-carton-si-pet/

Fabricile, companiile de utilități, supermarketurile, angrosiştii, centrele logistice sau staţiile de reciclare pot vinde deșeurile compactate pentru a-și crește veniturile.

3. În final, sortarea, curățarea deșeurilor și procesul tehnologic prin care sunt transformate în materiale și obiecte noi. De acest aspect se ocupă centrele de reciclare specializate.

proces transformare plastic in produse reciclate

Știai că plasticul reciclat poate fi transformat nu doar în noi ambalaje și accesorii, ci și în piese de mobilier sau haine?

(Sursa infografic: buyrecyclednow.org)

Conform directivelor UE, statele membre trebuie să îndeplinească următoarele obiective de creștere a gradului de reutilizare și de reciclare a deșeurilor urbane: 55% până în 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035.

Legislația stabilește obiective specifice de reciclare pentru ambalaje: până în 2025 ar trebui să avem o rată de 50% pentru materiale plastice, 25% pentru lemn, 70% metale feroase, 50% aluminiu, 70% sticlă și 75% hârtie și carton.

Toate aceste măsuri impuse de UE au rolul de a accelera tranziția către o economie circulară. Pentru că modelul liniar de până acum, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”, ne distruge încet-încet planeta, ne afectează direct sănătatea și nici măcar din punct de vedere economic nu mai e sustenabil.

Economia Circulară țintește întregul ciclu de viață al unui produs (producție, consum, deșeuri, inovații și investiții). Promovarea economiei circulare se poate realiza local, național și global prin soluții tehnologice fiabile, eficiente, care să implice toți actorii: cetățenii, producătorii și afacerile, companiile de management al deșeurilor și autoritățile.

(P) Dacă ai nevoie de soluții pentru colectarea și compactarea deșeurilor urbane, află că Ad Stil Equipments oferă o gamă largă de utilaje pentru reciclare, precum: prescontainere, prese de balotat deșeuri, prese staționare, încărcătoare mobile, coșuri de gunoi inteligente și alte utilaje destinate managementului și compactării deșeurilor.

Ad Stil Equipments își desfășoară activitatea la nivel național, oferind și o serie de servicii celor care achiziționează sau închiriază utilaje: consultanță gratuită în alegerea soluției potrivite, consultanță tehnică, instalarea utilajului, instruirea personalului de deservire a echipamentului, service în garanție (12 luni), service în post garanție, opțiunea Buy-back.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele