Sondaj CURS: În rândul electoratului de dreapta, Iohannis are de ori mai multe procente decât Cioloș! În rândul electoratului PSD/ALDE Tăriceanu îl zdrobește pe Dragnea

0

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a prezentat date dintr-un sondaj de opinie de tip Omnibus, privind intenția de vot la alegerile prezidențiale defalcată în conformitate cu intenția de vot politic (de partid).

Astfel, cei care la parlamentare ar vota cu „opoziția de dreapta” (PNL/USR/MRI/PMP) ar vota în proporție de 51% cu Klaus Iohannis și în proporție de 17% cu Dacian Cioloș.

Surpriza vine în cazul alegătorilor PSD/ALDE care l-ar prefera masiv pe Călin Popescu Tăriceanu (44%) față de Liviu Dragnea (doar 21%). Gabriela Firea nu a fost testată în această întrebare.

content-image

Alegătorii celorlalte partide tind să nu ofere o opțiune de vot. Atunci când au opțiuni, acestea se împart între Klaus Iohannis (25%) și alt candidat (21%). La „alt candidat” este vorba de obicei de Kelemen Hunor care este ales de simpatizanții UDMR.

60% dintre cei care nu au o opțiune de vot la alegerile parlamentare nu au o opțiune nici la alegerile prezidențiale. Totuși 40% au o opțiune, ceea ce are sens în contextul în care știm că mai mulți oameni votează la alegerile prezidențiale decât la alte alegeri. Dintre aceștia, peste jumătate (24%) l-ar alege pre actualul președinte Klaus Iohannis.

Sondajul a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie.

Citește și Banca Mondială: Peste un milion de români trăiesc în sărăcie extremă, cu mai puțin de doi dolari pe zi

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele