Sondaj INSCOP. PNL e pe urmele PSD. Cum stau USR, PLUS și ALDE

0

Intenția de vot pentru alegerile europarlamentare arată o luptă cot la cot între un PSD care se prăbușește și un PNL în plină revenire, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research. USR și PLUS, care au fost măsurate separat, au 10%, respectiv 7%.

Cercetarea sociologică a INSCOP Research arată că românii care își exprimă clar o opțiune de vot, reprezentând 54,5% din eșantion, 27,8% ar vota cu PSD, iar 26,7% cu PNL. După cum arată graficele din studiu, PSD a ajuns să scadă constant din iulie 2017, când avea o intenție de vot de 44,7%.

În sondajul prezentat de INSCOP Research urmează în intenția de vot USR, cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%. “De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS pentru formarea Alianței 2020, motiv pentru care cele două formațiuni au fost testate separat”, explică autorii studiului.

Pragul electoral ar mai fi depășit de Pro România, care e cotată cu 6,6% din intenția de vot, și UDMR care ar obține 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot doar 4,4% dintre respondenți, adică este sub pragul electoral, însă o posibilă intrare în luptă a lui Traian Băsescu ar putea schimba situația.

Metodologie

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele