Soos Zoltan, noul primar de Târgu Mureș, un alt Nicușor Dan

0

Schimbarea de paradigmă electorală s-a întâmplat și la Târgu Mureș. Noul primar,  Soos Zoltan, a candidat independent, dar a fost susținut de UDMR și de alte partide etnice maghiare. Etnia maghiară reprezintă 30 de procente dintre locuitorii orașului. Soos Zoltan este comparat cu noul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan.

 

Fostul primar, Dorin Florea nu a mai candidat fiind implicat în scandaluri de corupție.

Pentru prima dată după 20 de ani, Târgu Mureșul a revenit unui primar maghiar, pentru că a existat o strategie comună, de tipul celei pe care am avut-o la București (…) încheind paranteza de 20 de ani a lui Dorin Florea, care nu a mai candidat, pentru că nu mai avea nicio șansă să câștige. A încercat să se strecoare printre partide și în final a candidat pentru președinția Consiliului Județean, dar nici aici nu a reușit să învingă”, a arătat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Analistul mai spune că Soos Zoltan are toate calitățile unui ONG-ist, deci seamănă cu profilul lui Nicușor Dan.

 

Istoric, patriot local

Soos Zoltan este specialist în arheologie, are 44 de ani și șase copii.

S-a născut și a crescut la Târgu-Mureș. A studiat arte plastice, apoi anii de studenție i-a trăit în Cluj-Napoca, unde a studiat Istoria la Universitatea Babeș-Bolyai, specializându-se în arheologie. A urmat masteratul și școala doctorală în cadrul Universității Central Europene CEU și după cinci ani de studii și muncă în străinătate, s-a întors acasă.

Lucrează de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, iar de 14 ani este directorul acestei instituții.

A fost consilier în Consiliul Local al orașului.

Mărturisește că patriotismul local i-a fost inoculat de bunicul său, care a fost directorul fabricii de zahăr și chiar viceprimar al orașului Târgu Mureș.

Soos Zoltan crede că Târgu Mureș corupte orașe din România

„Consider că este o schimbare de atitudine, cel puțin a târgumureșenilor”, spune noul Primar de Târgu Mureș, Soos Zoltan.

„Până în 2020, de multe ori s-a votat etnic, pentru că nu s-a adresat campania electorală târgumureșenilor în general, campaniile erau adresate mai degrabă pentru anumite grupuri. Noi am făcut o campanie pentru târgumureșeni în general, adresându-ne tuturor care voiau o schimbare”, a explicat el.

„Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu Mureșul era acum 20 de ani era al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică. Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri și să transformăm Târgu Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal”, a noul Primar al orașului Târgu Mureș.

Proiecte pentru Târgu Mureș marca Soos Zoltan

digitalizarea orașului – adică o administrație online

transportul local, care trebuie modernizat

reglementarea parcărilor din oraș, care suferă de pe urma lipsei de investiții în infrastructură

realizarea Centurii Târgu Mureș – proiect care se întinde pe 10 ani

Vezi care este cel mai bun purificator anti-coronavirus pentru casa ta

Cum s-a votat la Târgu Mureș

Potrivit numărătorii paralele parţiale, din cele 57.417 voturi raportate de secţiile de votare, Soos a obţinut peste 16.000 de voturi, locul al doilea fiind ocupat de Claudiu Maior, candidatul Pro România, cu peste 4.600 de voturi, iar pe locul al treilea se află Theodora Benedek, candidatul PNL, cu peste 3.700 de voturi.

Pentru Primăria Târgu Mureş au candidat 13 persoane, Soos Zoltan fiind singurul candidat maghiar.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele