Diana Șoșoacă, alături de colegul său Luis Lazarus, se confruntă cu acuzații de corupție, delapidare și spălare de bani. Mai mulți foști colegi din SOS România au depus plângeri penale la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care se arată neregulile din gestiunea financiară a formațiunii politice.
Foști lideri ai filialelor partidului, printre care Amalia Bellantoni și Ingrid Alexandrescu, au strâns dovezi și au sesizat autoritățile. Alexandrescu, avocat de profesie și fost președinte al filialei Argeș, susține că S.O.S. funcționează ilegal de câțiva ani, arată ziarul Gândul.ro.
Vezi și Târziu nu dă șanse partidelor lui Terheș și Șoșoacă în lupta pentru Parlamentul României
„Eu am fost cea care am descoperit ilegalitatea partidului și modul în care acesta își desfășura activitatea, condus de Diana Iovanovici Șoșoacă,” afirmă Alexandrescu. Ea acuză faptul că Diana Șoșoacă este singura care controlează toate aspectele partidului, funcționând practic ca o autoritate unică: „Ea este în tot și în toate, este partidul ei.”
În plus, Alexandrescu a semnalat nereguli grave legate de finanțele partidului și lipsa unor acte esențiale, precum cele privind conducerea și sediul partidului. Aceste modificări, necesare pentru legalitatea activităților partidului, nu au fost depuse la timp la Tribunalul București, creând premisele unor acuzații de corupție și fraudă.
„Am constatat o oarecare îngăduință din partea AEP față de Diana Șoșoacă, deoarece aceasta nu s-a supus nici măcar controalelor de la AEP,” a adăugat Alexandrescu.
Mai mult, se fac acuzații de mită electorală, un exemplu fiind dezvăluirile despre un președinte de filială căruia i s-ar fi cerut 50.000 de euro pentru a participa la alegerile parlamentare. „Veți vedea că se cer bani până la 50.000 de euro,” susține Alexandrescu, referindu-se la sumele vehiculate în interiorul partidului pentru accesul pe listele electorale.
Pe lângă acuzațiile de corupție, un alt aspect șocant vizează donațiile făcute în scopuri caritabile, inclusiv pentru victimele de la Crevedia. Aceste donații ar fi fost deturnate în contul partidului, conform declarațiilor fostei președinte a filialei Călărași, Amalia Bellantoni. „Mulți vicepreședinți și președinții de organizații din diaspora spun că ar fi fost însușite și din actele de caritate,” a declarat Alexandrescu.
Într-o intervenție telefonică în cadrul unui interviu pentru Gândul Exclusiv, Bellantoni a exprimat și ea dezamăgirea profundă față de acțiunile Dianei Șoșoacă, pe care o descrie drept o persoană care și-a urmărit propriul interes și nu binele partidului sau al României. „Tot ceea ce a fost depus la DNA sintetizează tot ceea ce v-a spus doamna avocat (n.red. – Ingrid Alexandrescu). Vorbim despre ilegalitatea în care s-a regăsit partidul fără cunoștința noastră, a președinților de filiale.”
Mai mulți membri de partid s-au alăturat plângerilor depuse la DNA, iar anchetele în curs ar putea aduce clarificări asupra acuzațiilor și implicațiilor legale ale acestui scandal.