Totul pentru Spațiul Schengen: Iohannis îl aduce în România pe Mark Rutte, premierul Olandei

1
Iohannis / Rutte

Președintele Klaus Iohannis a clarificat, vineri, la Praga, informația apărută în presă potrivit căreia premierul Olandei, Mark Rutte, vine în România, în contextul unei vizite a experților UE care verifică stadiul de pregătire tehnică al țării pentru intrarea în Spațiul Schengen.

 

Astăzi, Marcel Ciolacu, șeful PSD și viitorul premier, este de părere că toți politicienii, indiferent de culoarea politică, a trebui să se ralieze unui singur scop: aderarea la Spațiul Schengen.

Vezi și Ungaria susţine aderarea României la Spaţiul Schengen

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu”, a răspuns șeful statului unei întrebări pe acest subiect.

„Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației ș.a.m.d. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat.

Între timp, suntem efectiv parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate.

Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline. Sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum în aceste zile am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a mai precizat Iohannis.

Surse politice citate de Euractiv spuneau anterior că Mark Rutte, premierul Olandei, principalul stat care se opune intrării României în Schengen, va face o vizită săptămâna viitoare în România.

Vezi și Iulian Bulai anunță că USR a început transcrierea plagiatului ministrului Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura o ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, unde speră ca România să fie acceptată în Schengen.

„Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali. Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele