Spectacolul “Moromeţii”, după Marin Preda, va fi prezentat gratuit elevilor de liceu din şase localităţi

0

Spectacolul “Moromeţii”, după Marin Preda, în regia lui Gavriil Pinte, va fi prezentat gratuit elevilor de liceu din şase localităţi, în perioada 9 – 14 septembrie, într-un turneu prin Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Ungaria.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei culturale “Teatrul de Copii”, acest spectacol s-a născut în cadrul proiectului “Lecturi Şcolare Integrate în Teatrul de Animaţie”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), cu scopul de a sprijini adolescenţii defavorizaţi, care se pregătesc pentru susţinerea examenelor de Bacalaureat.

După succesul premierei din 30 iulie, echipa artistică se pregăteşte pentru turneu, cu câte o reprezentaţie zilnică în Marghita, Peştiş, Carei, Zalău, Vadu Crişului şi două spectacole în oraşul Gyula (Ungaria).

Spectacolul Moromeţii are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa şcolară. Jocul actorilor este completat de o proiecţie video în care sunt prezentate datini şi obiceiuri româneşti, aşa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susţinut la Centrul de Plasament Tinca.

“Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant şi are darul de a pune actorul în nişte situaţii extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România”, a declarat, în comunicat, regizorul Gavriil Pinte.

“E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. E surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă şi bucăţile de lemn care devin actori”, a mărturisit actorul Florian Silaghi.

Din distribuţie fac parte actori ai trupei Arcadia: Florian Silaghi, Zentania Lupşe, Giorgiana Coman, Caliţa Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de studenţi ai Universităţii Oradea: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vuşcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susţinut de instrumentiştii Radu Herţe şi Ionuţ Chiş. Scenografia şi grafica au fost realizate de Mădălina Baciu şi Răzvan Chendrean.

Profesorii de limba şi literatura română sunt invitaţi să se alăture elevilor, pentru a susţine la finele spectacolului sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe tema romanului

 

“Lecturi Şcolare Integrate în Teatrul de Animaţie” este un proiect desfăşurat de Asociaţia Culturală “Teatrul de Copii”, în parteneriat cu Teatrul “Regina Maria” Oradea, Universitatea din Oradea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Asociaţia “Orion-Choose to be a Star”, Asociaţia “Pro Teatru” Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul “Nicolae Bălcescu” din Gyula.

Citește și: Răzvan Marin a trecut de la Ajax la Cagliari

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele