Speriați de reacția Președintelui Iohannis, deputații PSD-ALDE au respins proiectul de lege privind Codul administrativ în varianta UDMR

Stefan Alexiu

Plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR.

 

O astfel de măsură face aproape imposibilă trecerea unei moțiuni inițiată de PSD împotriva membrilor Guvernului Orban. După refuzul trecerii Codului ”minorităților” Administrativ, cu siguranță UDMR nu va mai vota o inițiativă PSD. Ciolacu vorbea despre doua moțiuni simple, după data de 15 mai, lucru care este acum incert, chiar dacă liderul deputaților PSD, Simonis, a nunțat azi prima dintre acestea.

Ciolacu anunță două moțiuni simple împotriva miniștrilor Cîțu și Oroș

Comisiile juridică, pentru buget, pentru administraţie şi pentru muncă de la Camera Deputaţilor au dat, marţi, raport comun de respingere proiectului de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală, în anumite situaţii.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în raport.

Cele patru comisii arată că au decis să dea raport de respingere pentru că „nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”.

Au votat „pentru” respingerea în plen a proiectului 287 de deputaţi, iar 21 au votat „împotrivă”.

Citeste si...  Atac terorist în Ierusalim. 12 militari şi doi civili au fost loviţi intenţionat de o maşină

Proiectul – iniţiat de 30 de parlamentari de la UDMR – a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *