Stăm prost chiar și la cheltuielile pentru protecție socială

0

România se află printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută pondere a cheltuielilor de protecţie socială în PIB, de sub 13%, în timp ce media europeană este de 18,8%, respectiv 41,1% din cheltuielile generale ale guvernului, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Ponderi de sub 13% ale cheltuielilor de protecţie socială în PIB au mai fost consemnate anul trecut în Lituania, Malta, Letonia, Cehia şi Bulgaria, cel mai scăzut nivel fiind în Irlanda, de 9,5%.Cel mai ridicat nivel a înregistrat Finlanda (24,9%), iar şase ţări, Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia, Austria şi Suedia au avut ponderi de cel puţin 20% din PIB ale cheltuielilor de protecţie socială.
Dintre aceste cheltuieli, grupa vârstnicilor, care include pensiile, a reprezentat 10,1% din PIB la nivelul UE, în toate statele reprezentând cea mai mare parte din cheltuielile de protecţie socială, cu cele mai ridicate nivele în Grecia şi Finlanda (13,8%) în ambele, urmate de Franţa şi Italia (13,4% în ambele) şi Austria (12,5%). România a înregistrat în 2017 o pondere a cheltuielilor pentru pensii de 8,8% din PIB, în creştere de la 8,4% în 2016.

Citește și: Programul „prima mașină” va fi modificat printr-o ordonanță de urgență

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele