Stelian Ion: numirea unui judecător ca Procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi

3
stelian ion justitie

Deputatul USR Stelian Ion critică amendamentul aprobat miercuri în comisia specială pentru legile justiţiei, conform căruia procurorul general al României să fie ales dintre magistraţii cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători.

 

„Numirea unui judecător ca Procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi sau un chirurg ortoped să facă o operaţie pe creier. E ca şi cum ai pune un procuror direct preşedintele Înaltei Curţi. Reprezentanţii sistemului judiciar au luptat atâţia ani pentru separarea carierelor de judecător şi procuror. M-a mirat foarte tare, în sens negativ, faptul că acest amendament nociv nu a fost criticat de reprezentanţii CSM şi nici de preşedinta Înaltei Curţi, prezenţi aseară la dezbaterea din comisia specială. Separarea carierelor este bună numai când convine unora. Când nu convine, aceasta este ignorată”, scrie fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.

Potrivit acestuia, modul în care s-au „derulat faptele de-a lungul timpului” ar indica faptul că acest amendament a fost făcut „cu dedicaţie” şi că preşedintele Klaus Iohannis „ar avea deja în vedere” să numească pe cineva dintre judecători.

Citește și 14 ONG-uri şi asociaţii trag un semnal de alarmă pentru legile justiţiei

„Să croieşti din start legea cu dedicaţie pentru cineva anume este profund greşit. Am fi naivi să credem că tot ce se întâmplă în comisia specială pentru legile justiţiei nu a făcut obiectul unor discuţii şi cu Preşedinţia. Eu nu cred lucrul ăsta, cred că s-au discutat şi cred că ce se întâmplă acum în Comisia juridică e rodul acelor discuţii. Amendamentul ca un judecător să poată fi numit Procuror general arată că e făcut cu dedicaţie, că preşedintele Iohannis ar avea deja în vedere să numească pe cineva dintre judecători. Este o judecată de valoare, dar toate aceste lucruri rezultă logic din cum s-au derulat faptele de-a lungul timpului”, susţine Stelian Ion.

Deputatul USR adaugă că amendamentul a fost „băgat pe sub uşă şi preluat apoi de puterea PSD-PNL într-un mod cu totul netransparent şi îngrijorător”. El subliniază că există teme foarte importante pentru o justiţie „corectă şi eficientă” care trebuie asumate. Printre acestea se numără: numirea procurorilor de rang înalt, promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, modalitatea de selecţie a magistraţilor, răspunderea disciplinară.

Vezi și Legile Justiției promovate de Cătălin Predoiu primesc o serie de recomandări de la Consiliul Europei

„PSD şi PNL nu şi-au asumat acest amendament deosebit de nociv, au împins de la spate un reprezentant al minorităţilor să depună acest amendament şi, fără discuţii, fără explicaţii, l-au votat rapid”, mai scrie Stelian Ion.

Deputatul USR le reproşează preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Justiţiei că între discursul şi faptele lor concrete ar fi „o prăpastie fără margini” şi că aceştia „una spun şi cu totul altceva” fac.

„În momentul în care am sesizat anul trecut Comisia de la Veneţia pe desfiinţarea SIIJ, preşedintele a fost cel care a trimis semnale puternice că e greşit să sesizăm Comisia de la Veneţia, mai bine să mergem înainte mai repede. Şi au mers înainte mai repede şi au votat legea cu câteva zile înainte să apară opinia Comisiei de la Veneţia care le-a făcut praf proiectul. Dar nu au mai ţinut cont. La fel şi acum: una spun – ‘trebuie să ţinem cont, să ridicăm MCV etc’ – şi în realitate fac exact pe dos. O ipocrizie şocantă. România prezentului este România în care democraţia se duce cu paşi repezi spre o oligarhie, spre întărirea puterii preşedintelui şi a camarilei din jurul său”, mai scrie Stelian Ion.

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele